Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Steinar Madsens blogg Publisert 2015-08-05

Paracetamol og monopol

Det er ingen hemmelighet at Farmasiforbundet (og Apotekforeningen) er mot salg av legemidler i butikkene, men det virker som de ikke helt tør si rett ut det de mener: Vi ønsker at apotekene skal ha monopol på alt salg av legemidler. I stedet prøver man å så tvil om at ordningen er trygg. Det er en gammel og velprøvet metode: Skyv pasientene foran deg.

Les Farmasiforbundets innlegg: «Legemiddelverket på villspor»

Det var en gang legene hadde monopol på å skrive resepter og apotekene monopol på å selge legemidler. Slik er det ikke lenger og de tidene kommer heller aldri tilbake, av den enkle grunn at ingen oppfatter hverken leger eller apotek som ufeilbarlige eller forvaltere av sannheten med stor S.

Høyere kunnskapsnivå og enkel kunnskapstilgang gjør at pasientene i stadig større grad fatter sine egne beslutninger, og de beslutningene er i de fleste tilfeller både fornuftige og velbegrunnede.Farmasiforbundet har tilsynelatende ikke helt tatt inn over seg at vi lever i en ny tid. At det finnes forskere som er bekymret er ingen overraskelse. Bekymringer er det enkleste av alt fordi det er fullstendig uforpliktende. Det er noe helt annet å gjøre en avveining av fordeler og ulemper ved ordningen med salg av legemidler utenom apotek. Legemiddelverkets synspunkt er at den har fungert slik den var tenkt og at fordelene er større enn ulempene. Over 6000 utsalgssteder spredt over hele Norge har gjort at noen få, men nyttige og sikre legemidler er tilgjengelig for pasienter når de trenger dem.

Det manglet ikke på advarsler om at salget av reseptfri paracetamol ville øke dramatisk. Faktisk er det slik at salget i dag er lavere enn i 2004. Det er et uomtvistelig faktum. Det eneste som har skjedd er at apotekene har mistet ca. 50 % av salget til butikkene. Dette prøver Farmasiforbundet å gjøre til et stort problem. I Norge finnes det ingen dokumentasjon for at dette har medført flere forgiftninger eller mer feilbruk. Det er også forskere som ikke er bekymret, blant annet ved Oslo universitetssykehus, landets ledende fagmiljø på forgiftninger.

Salget av reseptbelagt paracetamol har økt kraftig siden 2004. Slår vi sammen alle former for paracetamolholdige legemidler, på resept og reseptfrie, ble om lag 80 % av døgndosene solgt på apotek i 2014. Det aller meste med andre ord. Før 2004 skyldtes faktisk absolutt alle forgiftninger og all feilbruk av paracetamol legemidler som ble solgt fra apotek. Det er et ubestridelig faktum. Det er fristende å stille et retorisk spørsmål til Farmasiforbundet: Er det farlig å kjøpe paracetamol på apoteket?

For noen uker siden var jeg innom et apotek for å kjøpe noen legemidler til legekofferten min. Jeg kunne ikke unngå å legge merke til en svært fremtredende plassering av esker med Paracet (paracetamol) og Paracetduo der reseptlegemidlene ble utlevert. I køen foran meg stod en 16-17 år gammel jente som skulle hente p-piller. Og hva tok hun med på kjøpet? En eske Paracetduo – et legemiddel eksperter mener er uønsket. I butikkene er det 18 års grense for å kjøpe legemidler, i apotekene er det «mersalg» og ingen aldersgrense.

I stedet for å gjøre det vanskeligere for pasienter å få tak i medisiner bør vi øke innsatsen for at medisinene blir brukt riktig – det gjelder uansett om de er kjøpt på apoteket eller i butikken.

Kommentarer

Steinar Madsen

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk. Han er utdannet lege og har arbeidet ved Bærum sykehus og Rikshospitalet. Ved siden av Legemiddelverket har han deltidsstilling som privatpraktiserende spesialist i indremedisin og hjertesykdommer.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!