Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Rasmus Bakkens blogg Publisert 2015-08-10

Velkommen til medisinstudiet

I disse dager starter rundt tusen nordmenn på en ny tilværelse som medisinstudenter. Om du er en av disse aspirerende legene, vil jeg ønske deg alle gratulerer med opptaket, og velkommen inn i kollegiet.

Allerede første skoledag trer en som medisinstudent inn i en ny identitet som medisiner. Medisinerne er ikke en fullt så homogen gruppe som vi kanskje fremstår, ikledd våre hvite frakker. Noen ting har vi likevel til felles - viktigst av alt en fascinasjon og nysgjerrighet for menneskekroppen og et ønske om å bidra til medmenneskers helse.

I løpet av medisinstudiet skal du vokse inn i rollen som lege og behandler. Denne nye identiteten kommer gradvis. På veien vil du møte en rekke ut utfordringer. Du vil stange hodet i veggen over vanskelige fysiologiske prinsipper, du vil kløne deg gjennom undersøkelse av pasienter, du vil snuble i latinske gloser og du vil møte deg selv i døra og måtte ta et oppgjør med dine egne fordommer gang på gang.

Du vil møte mennesker på deres såreste og vondeste - i det de går gjennom den vanskeligste tiden i deres liv. Du vil kjenne på maktesløshet i møtet med døden. Du vil også kjenne på mestringsfølelse og glede over å kunne gjøre en forskjell i medmenneskers liv. Og du vil møte menneskers på deres lykkeligste; i glede over å bli frisk etter sykdom eller i sitt første møte med sitt nyfødte barn.

Faget medisin er både et håndverk, en kunst og en akademisk øvelse. Medisinstudiet skal utruste deg med praktiske og sosiale ferdigheter, lære deg å tenke systematisk og vitenskapelig og utruste deg kunnskap som gjør deg i stand utøve faget - og forbereder deg til å lære enda mer.

Om seks års tid skal du igjen gå inn i en ny tilværelse, i det du går du fra medisinstudent til lege. Den dagen vil du se tilbake på en utfordrende og morsom tid som medisinstudent, men du kommer ikke til å være ferdig utlært. Medisinstudiet er kun første del av utdanningen til å bli lege. Som lege fortsetter læringen gjennom hele karrieren - for medisinen er et fag i stadig utvikling.

Når du nå tar fatt på medisinstudiet vil jeg ønske deg velkommen med min videregående skoles motto til råd. Festina lente - skynd deg langsomt.

Vær nysgjerrig. Sug til deg kunnskap og strekk deg hver dag mot å bli den beste lege du kan. Lær av dine medstudenter og dine veiledere på sykehuset. Erkjenn at å bli lege er en prosess. Et langvarig prosjekt. Ha det gøy underveis og nyt tiden som student. Velkommen til kollegiet.

 

Rasmus Bakken
Leder, Norsk medisinstudentforening

 

Kommentarer

Rasmus Bakken

Rasmus Bakken er tidligere leder av Norsk medisinstudentforening (Nmf) og tidligere Internasjonalt ansvarlig i samme forening. Han studerer medisin i Bergen.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!