Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Blogger


Frode Jahrens blogg Publisert 2013-08-13

En aktiv skolehverdag

Denne uka er tusenvis av skolebarn tilbake på skolebenken, etter det som forhåpentligvis har vært en fin og aktiv ferie for alle. Nå venter mer stillesittende dager innendørs.

Skole er et av politikernes favorittema i valgkampen. Karakterer eller ikke, fellesskole eller private løsninger, flere eller færre elever per lærer osv. Jeg skal ikke mene noe om det faglige innholdet i skolen, det tar andre og mer relevante organisasjoner seg av. Men for LHL er det viktig at barn og unge har mulighet til en aktiv hverdag. Når mange av døgnets timer tilbringes på skolen, er det naturlig at tilrettelegging for fysisk aktivitet er en del av skolepolitikken.

Alle er enige om at barn og unge trenger å røre mer på seg. Det er bra for helsa, og en heldig tilleggseffekt er at mange elever yter bedre i skolefagene hvis de har vært aktive i løpet av dagen. Vi ser stadige gladnyheter om skoler som har fysisk aktivitet hver dag, sågar med innlagt matteundervisning. Resultatene er strålende, elevene er fornøyde og faget går lettere. Så hvorfor er ikke gladnyheten spredt til alle skoler? Ikke godt å si, de kommunale veiene er uransakelige, det er alltid en mer eller mindre god grunn til at det ikke har vært prioritert. Og det er dette som gjør det hele så frustrerende. Alle er enige, ingen har veldig relevante innvendinger, er det ikke bare å få tilbudet på plass? Vi snakker ikke her om gymnastikk hver dag i faglig forstand, men fysisk aktivitet, som kan foregå i skolegården, i skogen, i en park, på et jorde, ja hvor som helst der det er mulig å røre på seg.

Myndighetene anbefaler at barn og unge er fysisk aktive i minst 60 minutter hver dag. Selv de som driver med organisert idrett vil ha vanskeligheter med å rekke en times aktivitet hvis det ikke legges i skoledagen. Vi kan selvsagt komme med pekefingeren og påpeke at alle må gå eller sykle til skolen og aktiviteter. Ja, det burde sikkert alle gjort. Men noen har så kort vei til skolen at det ikke monner. Andre har så langt vei at det uansett ikke er snakk om å gå. Barn og unge har lange skoledager og er ofte like mye i tidsklemma som oss voksne. Da velger familien gjerne det som er mest effektivt.

I tillegg til økt bevissthet om bevegelse i hverdagen, vil innføring av obligatorisk fysisk aktivitet hver dag hjelpe barn og unge til å oppfylle denne anbefalingen. Det er spesielt viktig at tiltaket vil være gunstig for dem som ikke driver organisert idrett. Det er denne gruppa som i dag er lengst unna den anbefalte timen.

Det er ingen gode grunner til å somle lengre. Skoleåret vi nå står foran bør være det siste uten fysisk aktivitet i skolen hver dag!

Kommentarer

 • Anna Jöves 13.08.2013 13.40.00

  Tenk om filosofien og konseptet VÅG komplett trening kunne vært i flere kommuner og områder. Ja, hvorfor gjør man ikke noe med sånt som viser deg å være smart? VÅG ser også at flere deltakere som nå lykkes med trening - kanskje for første gang i livet - også får forbedret selvfølelse. Og det må jeg si er noe helt fantastisk å være en del av. Jeg forteller gjerne om VÅG for alle, og gjerne for de som faktisk kan bestemme og gjøre en forskjell i litt større perspektiv her i landet. www.vaagtrening.no

Frode Jahren

Frode Jahren er generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han har tidligere vært generalsekretær i Norsk Ergoterapeutforbund og kommunikasjonssjef ved Akershus universitetssykehus.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!