
ENDRER: Beregningsmodellen som brukes ved bygging av nye sykehus er nå under revidering. Den får mye av skylden for at sykehusene aldri ender opp som det de var planlagt.
Foto: Tone Herregården
ENDRER: Beregningsmodellen som brukes ved bygging av nye sykehus er nå under revidering. Den får mye av skylden for at sykehusene aldri ender opp som det de var planlagt.
Foto: Tone HerregårdenSykehusbygging: Reviderer beregningsmodellen
Den omstridte fremskrivingsmodellen som ligger til grunn for beregning av fremtidig pasientgrunnlag og sykehusenes arealbehov, revideres.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Modellen skal oppdateres, og dette arbeidet er det de regionale helseforetakene, under ledelse av Helse Sør-Øst RHF, som har ansvar for.
Sykehusbygg deltar i dette utviklingsarbeidet, som startet like før jul i 2022.
Utvikling i endring
Marte Lauvsnes, sjef for avdeling for Rådgiving og tidligfase i Sykehusbygg, forklarer at Sykehusbygg har et forvaltningsansvar for modellen, og tilpasser modellen til bruk i det enkelte prosjekt.
– Det er behov for å gjennomgå fremskrivingsmodellens kvalitative endringsfaktorer på grunn av at det er ti år siden den ble etablert, og i løpet av disse årene har utviklingen i forebygging, medisinsk behandling, tjenestetilbud og oppgavedeling endret seg, sier Lauvsnes.
Utviklingen i forebygging, medisinsk behandling, tjenestetilbud og oppgavedeling er endret i løpet av disse årene
En balansegang
Hun viser til at det er en balansegang mellom å bygge for lite og å bygge for stort, og at det også er eksempler på sykehus som ble for store på noen områder.
– St. Olavs hospital er bygget med flere senger, og samtidig færre poliklinikkrom og dagplasser, enn det var behov for. Det er dyrt å bygge for stort, og gir store avstander. Vi ønsker selvsagt verken å bygge for lite eller for stort, sier Marte Lauvsnes.
Kommentarer