Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KUTTET STILLINGER: Kommuner og sykehus ble lovet 62 LIS1-stillinger, halvparten kom høsten 2022, og de resterende skulle komme våren 2023. 

Foto: Per Corneliussen

Disse sykehusene «mister» LIS-plasser

I et skriftlig spørsmål ber Bård Hoksrud (FrP) helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) om å redegjøre for hvilke kommuner og sykehus som får færre LIS1-stillinger enn ventet. 

Publisert: 2023-01-26 — 13.11

Kommuner og sykehus ble lovet 62 LIS1-stillinger, halvparten kom høsten 2022, og de resterende skulle komme våren 2023.

Da regjeringen halverte antallet nye stillinger i statsbudsjett for 2023 høstet de mye kritikk. SV tok LIS1-stillingene inn igjen i sitt alternative budsjett, men fikk ikke gjennomslag for dette i budsjettforhandlingene med regjeringen. 

LIS1 tilsvarer den tidligere turnustjenesten og kreves for at en lege skal kunne starte på et spesialiseringsløp.

I et skriftlig spørsmål ber Bård Hoksrud (FrP) helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol om å redegjøre for hvilke kommuner og sykehus som mister sine lovede LIS1-stillinger. 

 

Helse Sør-Øst mister flest

Hoksrud skriver at det er spesielt bekymringsfullt at man halverer antall LIS1-stillinger i en tid der fastlegemangelen er rekordhøy, og øker for hver dag som går. «Noen har allerede fått beskjed om at LIS1-stillingene som de egentlig ble lovet, og som de har forberedt seg på å ta imot, nå ikke kommer likevel.»

Helseministeren svarer at etablering av flere LIS1-stillinger er viktig, men at de i statsbudsjettet for 2023 valgte å prioritere andre tiltak som raskere kan hjelpe på rekrutteringsutfordringene i tjenestene.

Helse Sør-Øst mister flest plasser, 15 totalt og Helse Vest mister syv. Helse Nord og Helse Midt mister henholdsvis seks og tre plasser. 

Et ekspertutvalg fikk høsten 2022 i oppgave å komme med konkrete forslag til tiltak for å styrke fastlegeordningen og hvordan fastlegeordningen kan gjøres mer bærekraftig. 

I sin først rapport kom utvalget med anbefalinger knyttet til kompetanse og tok blant annet til orde for at det er viktig å opprette flere LIS1-stillinger.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!