
FLERE KUTT: Blant kuttene som kommer fram er flere kutt på kvinneklinikken ved OUS. Her er det snakk om å stenge mellom to og fire fødestuer.
Foto: Vidar Sandnes
FLERE KUTT: Blant kuttene som kommer fram er flere kutt på kvinneklinikken ved OUS. Her er det snakk om å stenge mellom to og fire fødestuer.
Foto: Vidar SandnesOslo universitetssykehus planlegger kutt tilsvarende rundt 500 årsverk
Det pågår nå et arbeid for å spare inn tre prosent ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

– Det pågår en prosess med klinikkenes budsjetter for 2023, der det er tatt utgangspunkt i et samlet effektiviseringskrav på 3 prosent, skriver viseadministrerende direktør Morten Reymert i en epost til VG.
Dette tilsvarer kutt på rundt 500 årsverk.
– I desember 2022 erkjente styret ved Oslo universitetssykehus at sykehuset har behov for bemanningstilpassing. I samme møte ba styret administrerende direktør planlegge omstillingstiltak som sikrer at driften i 2023 kan gjennomføres innenfor de gitte økonomiske rammene, uttaler Reymert.
– En tragedie
Blant kuttene som kommer fram er flere kutt på kvinneklinikken. Her er det snakk om å stenge mellom to og fire fødestuer.
– Jeg kan ikke si noe annet enn at det er en tragedie. Det er en tragedie for fødselsomsorgen i Oslo, uttaler tillitsvalgt for Den norske jordmorforeningen Kristin Bøhn til VG.
Fødeavdelingene ved OUS hadde 1.100 færre fødsler i fjor sammenlignet med året før.
– En betydelig nedgang, og det er avgjørende for oss å bruke våre fagfolk på den beste måten for alle fødekvinner, deres partner og den nyfødte, sa leder Marit Lieng ved Kvinneklinikken på OUS, i forbindelse med vedtaket.
OUS har 15 fødestuer på Ullevål og 5 på Rikshospitalet.
Drift ved flere fødestuer enn antall fødsler tilsier, er verken god bruk av nøkkelkompetanse i avdelingen eller fornuftig bruk av de økonomiske ressursene som stilles til disposisjon for virksomheten, forklarte Lieng.
Bekymring
– Jeg vil be sykehusene se på hva de kan gjøre mindre av, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i sykehustalen tirsdag.
I talen slo helseministeren fast at sykehusene må stramme inn økonomien i 2023 for å håndtere økte priser og lønninger. Det betyr at større investeringsprosjekter og vedlikehold kan måtte utsettes.
Regjeringen ba også helseregionene om å kartlegge variasjon i bruken av laboratorie- og røntgentjenester og sette i verk tiltak for å redusere overforbruk av disse tjenestene.
I forkant av talen uttalte Kristin Kornelia Utne, leder i Yngre legers forening og sentralstyremedlem i Legeforeningen, at foreningen er dypt bekymret for sykehusenes økonomiske situasjon.
– Enkelte sykehusdirektører har stilt spørsmål ved om sykehuset vil klare å levere på sitt samfunnsoppdrag. Det sier mye om hvor alvorlig situasjonen er. Vi har i vinter fått en rekke eksempler på kuttene som må tas for å spare penger, blant annet innen psykiatri og fødetilbud. Kuttene rammer sykehusdriften, de ansatte og ikke minst pasientene, understrekte Utne.
Tillbake till Spesialisthelsetjeneste