Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SYKEHUSBAKTERIER: Forskerne fant ikke sykehusbakterier verken hos babyene som ble født vaginalt eller de som ble født med keisersnitt. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Studie: Keisersnitt gir ikke høyere risiko for opptak av sykehusbakterier

Tarmfloraen hos nyfødte påvirkes av fødemåte. Norsk forskning tyder likevel ikke på at barn født med keisersnitt, i større grad får i seg uønskede bakterier.

Publisert: 2023-01-17 — 10.44

Tidligere studier har påvist stor forskjell i floraen i tarmen hos babyer, avhengig av om de er født vaginalt eller tatt ved keisersnitt.

Ved vaginalfødsel får babyen med seg morens tarmflora, som trolig beskytter babyene mot flere potensielt skumle bakterier.

En studie fra Universitetet i Oslo (UiO ) har blant annet undersøkt hva fødemåten kan ha å si for hvilke uønskede varianter av ulike bakterier babyene eventuelt får i seg.

Ingen funn

Funnene er publisert i en ny studie i Nature communication.

Forskerne fant ikke sykehusbakterier verken hos babyene som ble født vaginalt, eller de som ble født med keisersnitt.

– Det er bra, for i så fall ville de hatt høyere risiko for å få infeksjoner som er vanskelige å behandle, sier professor Jukka Corander til NTB. Han er forsker ved avdeling for biostatistikk ved UiO.

Tøffe bakterier

Sykehusbakterier er bakterier som tross streng hygiene overlever på sykehus over hele verden. Noen av sykehusbakteriene kan være farlige for personer med svekket immunsystem.

Også resistente bakterier ville gitt babyene høyere risiko for å få infeksjoner som er vanskelige å behandle. Forskerne fant kun enkelte multiresistente bakterier hos de nyfødte, og ikke mer hos barna som ble født med keisersnitt, enn hos de andre.

Keisersnitt er et kirurgisk inngrep som medfører høyere risiko for komplikasjoner hos både mor og barn, sammenlignet med en normal fødsel. Derfor utføres det bare når det er helt nødvendig.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at 15,6 prosent av alle fødsler i 2021 var keisersnitt. En tredel av keisersnittene var planlagte.

Les også: UNN-forskere oppdaget ny mekanisme for antibiotikaresistens

(©NTB)

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!