
UTSETTE, IKKE STOPPE: Tidligere denne måneden gikk styret i Helse Midt-Norge inn for å revidere planen for innføring av journalsystemet Helseplattformen ved de andre helseforetakene i regionen. Men det å stoppe innføringen, er uaktuelt, mener direktør Stig Slørdahl.
Foto: Lasse Moe
UTSETTE, IKKE STOPPE: Tidligere denne måneden gikk styret i Helse Midt-Norge inn for å revidere planen for innføring av journalsystemet Helseplattformen ved de andre helseforetakene i regionen. Men det å stoppe innføringen, er uaktuelt, mener direktør Stig Slørdahl.
Foto: Lasse MoeHelse Midt-Norge: Uaktuelt å stoppe Helseplattformen
Tross vedvarende problemer og massiv kritikk mot det nye journalsystemet, er det uaktuelt å gå vekk fra Helseplattformen, ifølge administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Kritikken fortsetter å hagle mot journalsystemet Helseplattformen som ble innført på St. Olavs hospital i november.
Etter de første tilbakemeldingene om en trygg og god overgang, har det dukket opp en rekke feil og problemer.
I et debattinnlegg i lokalavisen Adressa, skriver Martin Altreuther, som er spesialist i generell kirurgi og karkirurgi ved St. Olavs hospital, at han mener det er på tide å stoppe Helsplattformen.
– I mine øyne er katastrofen et faktum. Det har vært svært mange kritiske feil. Særlig kritisk er det at kommunikasjonen mellom aktørene i helsevesenet ikke har fungert, og viktig informasjon om pasienter forsinkes eller kommer på avveie, skriver han i innlegget som ble publisert tidligere denne uken.
Altreuther jobbet som fagekspert i Helseplattformen i flere år, men trakk seg i fjor sommer. Til NRK sa han at det var fordi han mener journalsystemet aldri vil bli godt nok.
– Gigantisk tidstyv
I et annet debattinnlegg i samme avis, skriver Per Morten Hoff som er tidligere generalsekretær i IKT-Norge, at han mener pasient- og brukersikkerheten står på spill.
– Det er ikke uvanlig at nye IT-løsninger har feil og mangler. Omfanget som ble registrert i Helseplattformen etter fire uker, sprenger imidlertid alle de rammer jeg gjennom 28 år i IT-bransjen har erfart, skriver han i innlegget som ble publisert onsdag.
Hoff mener hovedproblemet med Epic, som er den amerikanske programvaren i Helseplattformen, er et tungvint og gammeldags system, som gjør feilretting vanskelig.
– Det dystre perspektivet er at Helseplattformen vil være en gigantisk tidstyv, så lenge den er i bruk, skriver Hoff.
Epic har også levert programvaren til danske Sundhetsplattformen og finske Apotti. Og danske og finske leger har advart om noen av problemene de norske kollegene i Midt-Norge nå opplever.
Les mer: Finske leger: – Apotti truer pasientsikkerheten
– Ekstra innsats for å ivareta pasientsikkerhet
I et svar til Hoffs innlegg i Adressa, skriver kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge at det arbeides systematisk og godt med å rette opp feil, forbedre arbeidsflyt og gi brukerstøtte.
– Situasjonen er krevende for ansatte, men det gjøres en ekstra innsats nettopp fordi pasientsikkerheten skal ivaretas, skriver Haukås.
Han mener Hoff «underslår glatt at dette er et system som brukes ved flere internasjonalt ledende sykehus globalt».
– Det vil være et kvantesprang for både pasienter og ansatte når Midt-Norge nå realiserer vår felles visjon for helsetjenesten i Norge om «én innbygger – én journal».
Han sier videre at brukerne har vært støttespillere hele veien «fordi de ser nytten av denne løsningen», og viser til at over 20.000 ansatte bruker Helseplattformen daglig og over 60.000 har lastet ned sin personlige HelsaMi-app.
Uaktuelt å stoppe
I utgangspunktet skulle St. Olavs hospital være først ut i Helse Midt-Norge med å ta i bruk det nye journalsystemet, før de andre helseforetakene Helse Nord-Trøndelag og Helse Møre og Romsdal skulle koble seg på i februar og april.
Før jul gikk styringsgruppa for regional innføring av Helseplattformen inn for at utrulling av ny journalløsning i de andre helseforetakene utsettes. Og i et møte i begynnelsen av januar gikk styret i Helse Midt-Norge inn for å be om å få en revidert innføringsplan innen 19.januar.
Etter planene skulle innkjøringsperioden vare i fire uker fra systemet ble innført 12. november, så skulle driften ved St. Olavs være tilbake til det normale. Det har ikke skjedd.
Administrerende direktør i helseforetaket Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl, sa til Dagens Medisin i midten av desember at de erkjenner at situasjonen for de ansatte er krevende og det er bekymringsfullt at de har kritiske feil og mangler som må utbedres.
I et intervju med NRK en snau måned senere gjentar han budskapet, og understreker at det er uaktuelt å gå vekk fra Helseplattformen.
– Vi skal jo innføre systemet. Systemet har vi ønsket og vi er nødt til å innføre et nytt system, sier han til NRK.
Kommentarer