
ELDRE: Studien viste at pasientgruppen 60 år og eldre i Nederland hadde høyere sannsynlighet for å motta oppfølgingskonsultasjoner enn samme aldersgruppe i Norge. Illustrasjonsfoto: Getty Images

ELDRE: Studien viste at pasientgruppen 60 år og eldre i Nederland hadde høyere sannsynlighet for å motta oppfølgingskonsultasjoner enn samme aldersgruppe i Norge. Illustrasjonsfoto: Getty Images
Foto:Norsk studie: – Kan tyde på at de eldste ikke prioriteres for depresjonsbehandling
– Som fastlege ønsker man å tilby likeverdig og god behandling til alle. Det er derfor viktig å kjenne til at spesielt deprimerte eldre forskjellsbehandles, sier forsker Anneli Borge Hansen.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

En studie, publisert i tidsskriftet BMC Health Services Research, har undersøkt hvordan fastleger i Norge og Nederland følger opp pasienter med depresjon. En av konklusjonene er at forskjeller i organiseringen av primærhelsetjenesten ga ulik oppfølging av pasientene.
– I Norge fant vi at de eldste pasientene og pasienter med tilleggssykdommer i mindre grad mottok oppfølgingskonsultasjoner enn yngre pasienter. Dette kan tyde på at de eldste og sykeste pasientene ikke prioriteres for depresjonsbehandling, sier forsker og allmennlege i spesialisering, Anneli Borge Hansen.
Jobber teambasert

FORSKJELLSBEHANDLING: Forsker Anneli Borge Hansen mener det er viktig å kjenne til at spesielt deprimerte eldre forskjellsbehandles og at det er nødvendig å finne ut mer om hvorfor det er slik.
Foto: NORCEStudien viste at norske fastleger ga flere oppfølgingskonsultasjoner enn fastleger i Nederland og at antidepressiver ble forskrevet i større grad i Nederland enn i Norge.
– Da vi inkluderte oppfølgingssamtaler med psykiatrisk sykepleier på legekontorene i Nederland var det ingen forskjell i oppfølgingssamtaler mellom landene, utdyper Hansen, som er førsteforfatter i studien.
Hun forklarer at i Nederland er det vanlig at fastleger jobber teambasert, og mange fastlegekontor har tilknyttet en psykiatrisk sykepleier som bidrar i oppfølging av pasienter med psykiske symptomer og lidelser.
Studien fant også at pasientgruppen 60 år og eldre i Nederland hadde høyere sannsynlighet for å motta oppfølgingskonsultasjoner enn samme aldersgruppe i Norge og at de eldste pasientene i begge land hadde høyere sannsynlighet for å bli behandlet med antidepressiver sammenlignet med yngre aldersgrupper.
– Som fastlege ønsker man å tilby likeverdig og god behandling til alle. Det er derfor viktig å kjenne til at spesielt deprimerte eldre forskjellsbehandles. Det er nødvendig å finne ut mer om hvorfor det er slik og hvilke konsekvenser det medfører for de eldre og for samfunnet.
– Bekymringsfullt
Funnene kan, ifølge Hansen, tyde på at fastlegene i Nederland følger opp de eldste og sykeste pasientene selv, og samarbeider med sykepleiere om de yngre og friskere pasientene.
– Det er bekymringsfullt at vi finner høyere sannsynlighet for mer legemiddelbehandling blant de eldste pasientene. Eldre er generelt mer sårbare for bivirkninger av medikamenter enn yngre, i tillegg til at mange allerede bruker ett eller flere medikamenter som øker faren for bivirkninger ytterligere.
Studien, som er en del av prosjektet The Norwegian GP-DEP study ledet av Allmennmedisinsk forskningsenhet (AFE) i NORCE, omfattet pasienter 18 år og eldre i begge land.
I prosjektet benyttet de koblete data fra flere nasjonale helse- og befolkningsregistre i Norge samt data fra Primary Care Database ved Nivel Institute i Nederland, i perioden 2011-2015.
Bakgrunnen for studien var et ønske om å undersøke legemiddelbehandling og oppfølging av depresjon hos pasienter i allmennpraksis.
– En måte å gjøre dette på er å sammenligne depresjonsomsorg i to land med lignende primærhelsetjeneste. Fastlegeordningen i Norge og Nederland har mange fellestrekk.
Likhetene mellom norsk og nederlandsk primærhelsetjeneste, og tilgang på data fra Netherlands Institute of Health Services Research (NIVEL) gjør Nederland til et aktuelt land å sammenligne seg med, forklarer Hansen.
Les også: Mener det burde stilles krav om psykisk helsetilbud i somatikken
Kommentarer