Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

NY MULIGHET: Da Norge høsten 2022 sluttet seg til et nordisk nyreutvekslingssystem, åpnet det seg en ny mulighet for nyresyke som trenger transplantasjon. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Håper nordisk nyrebyttesystem skal få ned organkøen

2022 ble et dårlig år for nyredonasjon. Et utvekslingssystem mellom de nordiske landene og Estland skal hjelpe nyrepasienter som står i organkø.

Publisert: 2023-01-09 — 15.57

Over 500 pasienter i Norge trenger en ny nyre. Så langt har det vært to alternativer: å få en nyre fra en avdød donor eller å få en nyre fra et familiemedlem eller en venn som matcher.

Da Norge høsten 2022 sluttet seg til et nordisk nyreutvekslingssystem, åpnet det seg en tredje mulighet. I systemet blir mottaker og donor registrert anonymt i en database, som kan koble matcher i hele Norden og Estland, melder NRK.

Den som trenger en ny nyre, må fremdeles finne en som er villig til å donere en av sine nyrer, men den trenger altså ikke å matche den aktuelle pasienten.

Donoren donerer nyren sin til en fremmed, men den donoren ønsker å hjelpe, får samtidig en nyre fra en annen donor i systemet.

 

Kan korte ned ventelistene

Tre til fire ganger i året undersøker man om det er en match mellom donor og mottaker på tvers av landene. Når match og samtykke foreligger fra begge parter, blir transplantasjonen planlagt i løpet av tre måneder.

Overlege Jørn Petter Lindahl ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, håper løsningen kan bidra til å få ned nyrekøene.

– Realistisk så ser vi for oss at vi kan få til mellom 10 og 15 transplantasjoner gjennom dette programmet, og det vil også være med å avhjelpe ventelistene for dem som venter på avdød giver, sier Lindahl til NRK.

 

Stort behov

Han viser til at selv om behovet for donornyrer er svært stort, man må tilbake til 1983 for å finne færre som har donert bort en av sine nyrer.  

Fra 1. januar til 30. september i fjor hadde 26 nyrepasienter fått ny nyre fra en levende donor, mot 53 på samme tid året før, viser tall fra OUS. På det tidspunktet var det 529 pasienter med behov for ny nyre.

Les også: Sterk nedgang i antall nyredonasjoner

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!