Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ALVORLIG SVIKT: For over 20 år siden forbyttet St. Olavs hospital et befruktet egg under en assistert befruktning. Forbyttingen skal ha skjedd på grunn av en menneskelig feil.

St. Olavs hospital forvekslet embryo under assistert befruktning

Menneskelig svikt oppgis som årsak til at St. Olavs hospital forvekslet et embryo under en assistert befruktning på 90-tallet. Feilen ble oppdaget i 2018.

Publisert: 2023-01-06 — 11.01

Forbyttingen ble først oppdaget da en person kontaktet sykehuset, skriver både Aftenposten , Adresseavisen og TV 2.

«Ved tester ble det avklart at mor og far ikke er genetisk mor og far, og at det måtte ha skjedd en forbytting av embryo under behandling på slutten av 1990-tallet», heter det i en redegjørelse fra sykehuset etter at Helsetilsynet ba om en forklaring.

Helsetilsynet kontaktet sykehuset 4. januar etter at Aftenposten tok kontakt med dem angående saken. Tilsynet ba om en redegjørelse med svarfrist 17. januar, men allerede torsdag kveld forelå altså svaret.

«Saken har avdekket en alvorlig svikt i sykehusets behandling med assistert befruktning», skriver St. Olav i redegjørelsen, og viser samtidig til at hendelsen ligger langt tilbake i tid. og at rutinene nå er endret.

I redegjørelsen slår sykehuset fast at risikoen for forbytting av kjønnsceller med dagens kunnskapsgrunnlag, prosedyrer og teknisk system med elektronisk merking, vurderes svært lav

Sykehusets etikkomité konkluderer med at årsaken høyst sannsynlig er forbundet med menneskelig svikt ved mangelfull ID-kontroll før innsetting.

St. Olavs hospital ønsker ikke å kommentere saken utover redegjørelsen som er sendt til Helsetilsynet.

Ifølge Aftenposten tok vedkommende ny kontakt med sykehuset i 2020 og ba sykehuset om å finne de biologiske foreldrene, noe sykehuset lyktes med.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!