Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

MER VEKST: – Jeg håper at vi kan få mer fokus på næringsvekst og ikke bare øke offentlige budsjetter, sier Lena Nymo Helli om ønskene for det kommende året.

 

Foto: Siri Tømmerbakke Gulliksen

– Et annerledes og krevende år

Norway Health Tech-sjefen Lena Nymo Helli tror det mangler en felles situasjonsforståelse i  organisasjonene av hva de faktisk står i, og mener at det helsesektoren nå går gjennom bare er begynnelsen på en enorm omstilling.

Publisert: 2023-01-02 — 14.42

Dagens Medisin har spurt et knippe personer innen helsesektoren om hvordan de vil oppsummere året som har gått, hvilke forventninger de har til det nye året og hvilke løsninger de ser for seg på utfordringene i helsesektoren i tiden fremover.

Lena Nymo Helli er administrerende direktør i Norway Health Tech, og er styreleder i Finnmarkssykehuset HF.

– Hvordan vil du oppsummere 2022?

– Et annerledes og krevende år med krig, uro, kostnadsvekst og utfordrende kapitalmarked for helsegrundere. Men også med muligheter for omstilling til andre næringer, som helse,  og muligheter for å bidra med gode norske helseteknologiløsninger som dekker globale behov.

– Hva har vært det viktigste som har skjedd i år for din jobb?

– Nye offentlig-private samarbeid gjennom blant annet Health2B, og gjennombrudd internasjonalt for flere av medlemmene våre. Vi har jobbet mye med brede allianser for å få fart på implementeringen av ny helseteknologi og vekst i helsenæringen som vil bidra til både eksportinntekter og digitalisering av helsetjenesten her hjemme.

– Hva gjør du for å slappe av i julen?

– Tilbringer tid med familien, er mye ute i naturen -går aller helst på ski.  Leser en god bok. Reiser til mitt barndomsparadis Målselv i indre Troms.

– Hvilke forventninger har du til det nye året?

– Jeg håper at vi kan få mer fokus på næringsvekst og ikke bare øke offentlige budsjetter,  og at det legges bedre til rette for skalering av helseteknologi og livsvitenskapsnæringen. Vi må evne å se lengre enn til neste statsbudsjett, og verdiskapning fra nye næringer må det legges mye bedre til rette for på lang sik, og særlig i tøffe tider..

– Økonomien er krevende i hele helsesektoren – hvordan merker du det der du er?

– Våre medlemmer merker det særlig på at det er vanskelig å hente privat kapital til helseteknologiselskapene nå. Budsjettene i helsetjenesten er strammere, og dette påvirker også innkjøp av f.eks nytt medisinsk utstyr, og det påvirker mulighetene til å få testet ut sine løsninger. Og som styreleder i Finnmarkssykehuset HF merkes det svært godt at økonomien er krevende,  i form av tøffe prioriteringer og beslutninger som må tas for en omstilling til en bærekraftig helsetjeneste også fremover.

– Hva er det største problemet i helsesektoren - og hvordan skal vi løse det?

– Det er et sammensatt bilde. Men jeg tror det mangler en felles situasjonsforståelse helhetlig i  organisasjonene av hva vi faktisk står i nå, og at dette bare er begynnelsen på en enorm omstilling. Jeg tror en viktig løsning er modige ledere med gjennomføringskraft som tør å ta tøffe beslutninger og stå løpet ut. Og som tør å tenke helt nye måter å jobbe på.  Dette handler mye om kultur, og det bør få konsekvenser om man ikke følger opp.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!