Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

UENDRET: Legepresident Anne-Karin Rime, som selv er anestesilege, mener at det er en ganske lik situasjon i dag som i 2019 når det gjelder intensivkapasiteten.

Foto: Vidar Sandnes

Ikke flere intensivplasser nå enn før pandemien

Koronapandemien påførte økt press på det norske helsevesenet. Antallet intensivplasser forblir 278, det samme som i mars 2020.

Publisert: 2022-12-06 — 09.02

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier det ikke er flere intensivplasser på sykehusene rundt om i landet enn det var før da landet ble nedstengt i mars 2020, skriver P4-nyhetene.

– Skulle en tilsvarende hendelse ramme oss, er vi i en ganske lik situasjon som i 2019, selv om vi har mye lærdom. Vi har også helsepersonell som har stått på ganske hardt i drøye to år, sier president i Legeforeningen, Anne-Karin Rime.

Helse- og omsorgsministeren ba om utredninger fra de ulike helseforetakene i begynnelsen av 2022, for å få et blikk over hva som trengs for å utvide tilbudet. Etter svineinfluensaen i 2009 var tallet på intensivplasser 290. Plassene har blitt færre og færre med årene, og etter koronapandemien står man igjen med 278 plasser.

Ifølge helseminister Ingvild Kjerkol er arbeidet med å utvide antallet intensivplasser ved norske sykehus i full gang.

Les mer: I vår ble det lagt frem en rapport fra en interregional arbeidsgruppe som har som oppgave å utrede fremtidens intensivkapasitet.

– Det tar lang tid å utdanne fagfolk til å betjene intensivavdelingen. Dette må regjeringen ta på alvor nå fremover. Vi har for få intensivplasser i hverdagen også, til å håndtere en normal situasjon, så det er klart at dette er viktig at det følges opp som det er lovet, påpeker Rime i Legeforeningen.

Per nå er det ingen fastsatte tall på hvor mange intensivplasser Norge trenger, men det er satt av 199 millioner kroner til videreutdanning av spesialsykepleiere i statsbudsjettet for 2023.

– Vi har ikke noe måltall, men vi har lagt til rette nå for at flere kan utdannes slik at vi kan øke intensivkapasiteten på sikt, sier Kjerkol.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!