Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

AVDEKKER FORSTADIER: En HPV-test av celleprøver fra livmorhalsen kan avdekke forstadier til livmorhalskreft tidligere enn cytologisk vurdering blant unge kvinner, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Skal tilby HPV-test i stedet for celleprøve også for yngre kvinner

Fra 1. januar 2023 vil kvinner ned til 30 år få tilbud om HPV-test i stedet for celleprøve. Det samme vil gjelde kvinner ned til 25 år fra 1. juli.

Publisert: 2022-12-05 — 11.11
LES OGSÅ
Oppdaget alvorlige forstadier til livmorhalskreft tidligere med HPV-test

Livmorhalsprogrammet inviterer alle kvinner mellom 25 og 69 år til jevnlig screening mot livmorhalskreft. Formålet er å redusere forekomst og dødelighet av livmorhalskreft ved å identifisere og behandle forstadier til kreft på et tidlig stadium.

I løpet av 2023 vil alle kvinner som omfattes av det norske screeningprogrammet mot livmorhalskreft få tilbud om HPV-test, skriver Sykepleien.

 

Avdekker forstadier tidligere

Tidligere har alle kvinner blitt tilbudt primær cytologisk vurdering av livmorhalsprøven. Fra 2022 har kvinner mellom 34 og 69 år blitt tilbudt primær HPV-test i stedet for primær cytologisk vurdering. Det samme vil nå gradvis innføres for alle som tilbys screening.

Ved HPV-test påvises arvestoffet til HPV i celleprøver fra livmorhalsen med avanserte maskiner. Langvarig HPV-infeksjon er årsaken til livmorhalskreft i de aller fleste tilfellene.

En HPV-test av celleprøver fra livmorhalsen kan avdekke forstadier til livmorhalskreft tidligere enn cytologisk vurdering blant unge kvinner. Det viser en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Ifølge rapporten førte primær HPV-test til flere henvisninger til kolposkopi enn primær cytologi. Ved kolposkopi undersøker en gynekolog livmorhalsen med et spesialtilpasset mikroskop – et kolposkop. Gynekologen ser etter unormale områder og kan ta små vevsprøver.

Helsedirektoratet anslår at innføring av ny testmetode vil føre til 580 flere koniseringer i 2023, og 544 flere i 2024, og at mellom 3 og 44 færre kvinner får livmorhalskreft.

Konisering er et inngrep der en liten del av livmortappen fjernes. Etter hvert antas antall koniseringer å synke, fordi flere og flere vaksinerte kvinner deltar i screeningprogrammet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!