Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

OVERDOSE: Fra 2010 til 2018 døde til sammen 616 personer av ulike opioider, mens 651 personer døde av heroinoverdoser i Norge. Illustrasjonsfoto: Getty Images

FHI: Flere dør av sterke smertestillende medisiner enn av heroinoverdoser

Økningen har skjedd i samme periode som et økende antall personer har fått slike smertestillende medisiner på blå resept.

Publisert: 2022-10-24 — 10.38

I 2010 skyldtes 30 prosent av overdosedødsfallene her i landet sterke smertestillende medisiner med opioider, og 70 prosent skyldtes heroin.

I 2018 hadde fordelingen endret seg til henholdsvis 60 og 40 prosent. Det viser en studie fra Folhehelseinstiuttet.

– Vi vet ikke om de som døde fikk medisinene forskrevet av lege, eller skaffet de på annen måte, understreker prosjektleder og seniorforsker Linn Gjersing. Hun har gjennomført studien sammen med kollega og seniorforsker Ellen Amundsen.

Gjersing sier at andre land har opplevd en tilsvarende økning i slike dødsfall når det har vært endringer i forskrivningspraksis, noe som kan bety at de har fått medisinen på foreskrevet av lege.

– Men det kan også bety at personer som har fått forskrevet legemiddelet i Norge selger det videre på det illegale markedet, og at de som dør har brukt legemiddelet uten resept, sier Gjersing.

En annen mulig forklaring er ifølge forskeren økt import fra utlandet, altså smugling. Økningen i overdoser med sterke smertestillende medisiner kan dermed tilfeldig ha sammenfalt med endringer i blåreseptordningen for slike medisiner. Dette skal forskerne se nærmere på i en ny studie.

Fra 2010 til 2018 døde til sammen 616 personer av ulike opioider, mens 651 personer døde av heroinoverdoser i Norge.

Studien er publisert i International Journal of Drug Policy.

Blant de som døde av en overdose med sterke smertestillende medisiner var det en større andel kvinner og eldre, enn blant de som døde av heroinforgiftning. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Ellen Nergard 27.10.2022 09.28.43

  Overlege

  Denne noe underlige artikkelen førte til videre diskusjon på Dax18. En skulle tro de til sammen 1267 som døde i åra 2010 til 2018 hadde fått tatt blodprøver post mortem for å slå fast hvilke opioider og/ eller andre medisiner som var involvert. Det nevnes kort at smugla midler kunne være involvert og at det kunne være sammenfall i tid med liberalisering av legitimt bruk av smertestillende. Dette er utvilsomt riktig. Fra ca 2010 begynte en storstilt import av ‘bootleg drugs’ fra China og India til Nord-Amerika. Fentanyl er størsteandelen, men også den livsfarlige carfentanil. Disse har fra ca 2015 forårsaket størstedelen av overdosedødsfall. Ofte har fentanylet vært innom Mexico der det har blitt omgjort til piller som ser ut som OxyContin. Fentanyl er vel i Norge også? Kaller FHI alle ulovlige opioider «heroin»? Årlige dødsfall fra opioider er da 158. Dødsfall fra røyking: 5098/år (2009) nedadgående. Høg BMI 2800/år ( FHI 2020) dessverre oppadgående. Perspektiv er viktig.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!