Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Pizzalogi

Man behøver ikke å legge livsplaner tidlig – og det kan være greit å prøve – og feile litt – underveis.

Publisert: 2022-10-22 — 10.45

Erik Edward Prestgaard

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Erik Edward Prestgaard (f. 1982), fastlege i Loppa

NÅR MAN, NOEN dager etter å ha bikket førti år, blir forespurt om å skrive en tekst til en spalte som heter «Unge stemmer», svarer man ja. Jeg må innrømme jeg kjente på den samme barnlige gleden som når godt voksne folk blir spurt om legitimasjon på Polet.

Men tiden går sin gang og manifesterer seg ikke bare fysiologisk med en omfordeling av hår fra hodet til skuldre (meg) samt kalk fra columna til aorta (kanskje meg), men også av den snikende følelsen av å være forbi sin beste alder (selvsagt ikke meg). Fotballspillere som er yngre enn meg, har lagt opp for lengst (Zlatan, hang in there).

MODNING. Vitenskapen har stadfestet at man «peaker» på diverse positive egenskaper i 20- og 30-årene. Og mange pasienter jeg behandler for sykdommer jeg forbinder med godt voksen alder, har fødselsår som stadig nærmer seg mitt. Hvordan møter jeg denne nye virkeligheten?

Jo, ved å kjøpe en pizzaovn. Produktet er laget for 40 år gamle skandinaviske menn med eksistensielle tilbøyeligheter. Den lager deilig pizza.  Samtidig har det, også for meg, blitt et symbol på et håndverk som modnes over tid. Lik som klinikerens blikk slipes til og blir skarpere med årene, er kunsten å skape den perfekte pizzaen også et modningsprosjekt.

For meg har pizzalaging blitt symbolet på et håndverk som modnes over tid

SAMMENHENGER. De første forsøkene havarerer gjerne. For mye mel i forhold til vann, deigen ble for tørr. Det ble litt for mye Furix på fru Hansen. Deigen ble kanskje ikke eltet godt nok. Den ankelgipsen ble for slapp, neste gang legger jeg noen lag til. Trenger jeg egentlig olivenolje i deigen? Trenger du egentlig sykmelding? Jeg tror deigen burde heve lenger for bedre elastiske egenskaper. Min erfaring tilsier at i dette tilfelle bør antibiotikakuren forlenges. Jeg har lært å forme deigen uten kjevle, da får man en luftigere bunn. Luft vil jeg derimot ikke se i pleurahulen, som jeg nå indirekte gjenkjenner med ultralydapparatet. Ikke for mange ingredienser, «less is more». Her kan vi avvente antibiotika. Fersk mozzarella har vist seg som det beste ostevalget. Denne kulen er ufarlig og kalles et aterom. Pizzaen plasseres perfekt i ovnen, i passe avstand fra flammene. Spiralen settes trygt i livmorhulen.

Jeg vet nøyaktig når pizzaen er ferdig stekt, og jeg har blitt ganske god på å se pasienten i sin helhet. 

Ungene vil vite om maten er ferdig snart, og Nav ønsker gjerne svar på den erklæringen snarest.

PRØVING – OG FEILING. Forventet levealder for menn i Norge er 81.5 år. Jeg er midt i livet, men føler meg fortsatt tidlig i yrkeslivet. Min vei gjennom legeyrket har omfattet kirurgi, indremedisin, akademia, og nå allmennmedisin.

Hvis denne teksten skal ha et poeng, må det være at livsplaner ikke behøver å legges altfor tidlig, og at det kan være OK å prøve – og feile litt – underveis. En langtidshevet deig gir som regel best resultat.

Bon appetitt og god bedring!


Ingen oppgitte interessekonflikter


Dagens Medisin
, fra Kronikk- og debattseksjonen i 13-utgaven

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!