Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

UTFODRENDE: Fastlege Nils Ivar Leraand ved Munkholmen legesenter får ikke fylt opp legestillingene ved legekontoret.

Foto: Guro Kulset Merakerås/Privat

– Unge og eldre leger er ganske desillusjonerte nå

Fastlege Nils Ivar Leraand ved Munkholmen legesenter i Trondheim sliter med å få unge fastleger til å søke ledige stillinger ved hans fastlegekontor.

Publisert: 2022-09-08 — 09.00 (Oppdatert: 2022-09-08 — 09.00)

– Legesenteret vårt i Trondheim sentrum har lyst ut to nye legehjemler siden tidlig i vår. Det er flere tusen pasienter som mangler fastlege i Trondheim, så nye leger er sårt tiltrengt. Men vi mangler søkere, skriver Nils Ivar Leraand i en kommentar på dagensmedisin.no.

Leraand forteller til Dagens Medisin at de har snakket med flere unge leger som kunne tenke seg å starte hos dem, men som ikke tør å søke.

– Ingen i legestanden aner hva slags endringer helseminister Ingvild Kjerkol snakker om, sier han.

Dempet forventningene

Leraand forteller også at legestanden har fått med seg at statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) har vært ute i Facebook-gruppa Leger i Norge og dempet forventingene.

– Unge og eldre leger er ganske desillusjonerte nå, og har mista troen.

Til dette svarer Krat Bjørkholt, i en epost til Dagens Medisin:

– Både statsministeren og finansministeren har vært tydelige på at neste års budsjett blir stramt, og at vi må være varsomme med oljepengebruken, men vi vil ta grep i statsbudsjettet for 2023 sånn at våre innbyggere har en fastlege å gå til, og fastlegeordningen igjen blir attraktiv for fagfolkene våre.

– For uforutsigbart

Leraand forteller at legene de har forsøkt å rekruttere til Munkholmen legesenter, har uttalt at de kunne tenke seg å jobbe hos dem, eller i egen praksis, men at det nå er for uforutsigbart.

– Kjerkol har sagt at vi må vente på statsbudsjettet i høst, men så kommer dette nyoppnevnte ekspertutvalget, som skaper ny usikkerhet, sier han.

Trondheim-fastlegens oppfatning av dette er at det ikke er behov for en ny utredning.

– Det er enkelt. Da jeg startet for 20 år siden, dekket basistilskuddet sekretærutgifter, husleie, telefon og renhold. Da satt jeg igjen med to–tre tusen kroner i måneden, som gjorde at det ikke var krise om jeg var hjemme fra jobb i noen dager fordi ungene var syke. Nå betaler de fleste 20.000-30.000 kroner i tillegg til basistilskuddet i faste utgifter. Om en selv, eller ungene blir syke da, blir det et litt mer skummelt prosjekt. Jeg skjønner godt at unge leger kvier seg for et sånt opplegg.

Han forteller at samtidig som vilkårene har blitt verre, har arbeidsbelastningen økt.

– Jeg merker at jeg bør ha redusert lista mi, for det for mye å gjøre. Men med 20-30 tusen i faste utgifter i måneden, er jeg skviset i et hjørne. Det er nok mange slitne folk rundt om.

– Største alvor

– Vi har fra første dag i regjeringskontorene tatt fastlegekrisen på største alvor, og jobbet målrettet med å styrke ordningen, fremholder statssekretæren.

– Vi har gitt mer penger for få flere leger til å starte og fullføre spesialistutdanning i allmennmedisin. Vi har satt av penger for å støtte kommuner som sliter med å bemanne legevakt, og vi jobber med å forenkle fastlegenes arbeidshverdag. I 2023 budsjettet vil vi ta ytterligere grep, og det kommer her friske midler til fastlegeordningen, skriver statssekretær Krat Bjørkholt til Dagens Medisin.

Må gjøre mer enn å flikke

På spørsmål om hvorfor regjeringen mener at et nytt ekspertutvalg måtte se på saken, svarer han at handlingsplanen den forrige regjeringen la frem, hadde flere gode tiltak, men at den ikke har hatt ønsket effekt.

– Da må vi tenke nytt, og vi må ta nye og mer grunnleggende grep. Vi kan ikke bare flikke på ordningen og håpe at utfordringen løser seg.

Over tid har regjeringen sett at rekrutteringen faller, arbeidsmengden øker, og at det er en økende misnøye blant leger, skriver han.

– Den forrige regjeringen tok ikke tilstrekkelig tak i de strukturelle utfordringene. Dette skal vi gjøre. Selv om vi er utålmodige, må vi ta grep som faktisk virker.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Rigmor Smistad 11.09.2022 15.06.31

  Farmasøyt

  Så enig med deg, legene var faktisk flinkere før også. Hadde en fastlege som jobbet før på sykehus vedkommende sa til meg at det er jo like travelt på sykehus nå er jeg selvstendig, vedkommende er en dyktig fastlege. Vedkommende er kvinne og har små barn også. Lykke til videre i denne kampen dere sliter med

 • Jørn Dahlstrøm 09.09.2022 07.44.12

  Lege

  Kjerkol (Ap) og co vil neppe redde fastlegeordningen (FLO), akkurat som Høie(H) ikke ville og Strøm-Erichsen (Ap) la all grunnen for raseringen i 2009-2011 med underfinansiering og økte oppgaver i FLO. De vil ha en ny struktur? Den endelige struktur er og dens kostnad er ukjent. Bestillingsverk lovpriser team. Man ønsker å binde opp sykepleiere på legekontorer, en resurs man i så fall må ta fra kommunene, og som legene ikke etterspørr, og enda et element som skal administreres. Det helt sentrale står uten løsning. Yngre leger som kunne tenke seg å kjøpe en praksis får ingen lovnad om pensjon, ingen tak for legevakts belastning, ingen garanti for tilbakekjøp hvis man må trekke seg og ingen garanti at kommunen ikke åpner en null liste like rundt hjørnet uten konferering. Mens tiden går stenger stadig flere veletablerte kontorer for godt da nye leger ikke vil undertegne en FLO avtale.

 • Tore Olai Høghjelle 08.09.2022 11.13.44

  Lege

  "..handlingsplanen den forrige regjeringen la frem, hadde flere gode tiltak, men at den ikke har hatt ønsket effekt. – Da må vi tenke nytt, og vi må ta nye og mer grunnleggende grep. Vi kan ikke bare flikke på ordningen og håpe at utfordringen løser seg." Uttalelsen gir mistanke om ideologiske motiver. I BASIC vil det se omtrent slik ut: 10 Du underfinansierer en ordning 20 Du fortsetter å underfinansiere ordningen 30 Er underfinansieringen > 10 milliarder NOK? I så fall gå til 40 - hvis ikke gå til 20 40 Fortsett å underfinansiere ordningen men argumenter nå for at det må tas grunnleggende grep 50 Endre ordningen slik at den tilfredstiller din politiske ideologi 60 END En grei oppskrift på å påtvinge andre sin ideologi. Det er godt nok dokumentert at ordningen er betydelig underfinansiert! Ordningen fungerte helt fint de første årene, inntil man sakte med sikkert utmagret den. Det eneste man i første omgang trenger er (read my lips): P E N G E R !! Mazze Penger!!

 • Arnulf Heimdal 08.09.2022 10.38.18

  Lege

  Alle vet hvilke grep som vil virke. Et ekspertutvalg for å finne ut dette på nytt er å ødelegge den lille tillit til forvaltningen som måtte være igjen, og vil medføre at stadig flere mister sin fastlege

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!