Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

MENER OVER 200.000 MANGLER FASTLEGE: Nils Kristian Klev i Legeforeningen mener at fastlegekrisen nå er helt ute av kontroll. 

Foto: Vidar Sandnes

TV 2: Fastlegekrisen verre enn antatt

Undersøkelser foretatt av Allmennlegeforeningen og TV 2 tilsier at langt flere mangler fastlege enn de offisielle tallene fra Helsedirektoratet viser.

Publisert: 2022-09-01 — 10.13

– Fastlegekrisen er nå fullstendig ute av kontroll. Hver 24. innbygger i Norge mangler i dag fastlege, fastslår Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, overfor TV 2.

Ifølge de offisielle tallene fra Helsedirektoratet er det 175.000 nordmenn som i dag ikke har fastlege. I april var tallet 150.000 pasienter. En spørreundersøkelse gjennomført av Allmennlegeforeningen som er sendt til landets 5.000 fastleger viser imidlertid at tallet er mye høyere.

– Samlet er det 235.000 pasienter på disse fastlegelistene. Det er 60.000 flere enn de 175.000 som man har operert med i det siste og som offisielt har stått uten fastlege, sier Klev.

 

Ber Kjerkol forklare

Ifølge TV 2 har i overkant av 75 prosent av fastlegene respondert på undersøkelsen. Samtidig kan antallet nordmenn uten fastlege være enda høyere. Mens det ifølge Helsedirektoratet er to lister uten fastlege i Bergen, opererer Legeforeningen med sju ubesatte legelister. TV 2s egen undersøkelse viser at det er ytterligere to.

Både Høyres og Frps helsepolitiske talspersoner Tone Wilhelmsen Trøen og Bård Hoksrud reagerer skarpt. Hoksrud ber nå helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) forklare situasjonen for Stortinget.

– Dette er rett og slett sjokkerende. Vi har lenge visst at vi har hatt en fastlegekrise og at så mange som 175.000 nordmenn står uten fastlege, men at tallet kan være så høyt som 235.000 bør få alle alarmer til å gå. Dette må statsråden svare for, sier Hoksrud til NTB.

Han viser også til at man innen kort tid risikerer at det vil være ytterligere 110.000 nordmenn uten fastlege i og med at 114 leger sier de er i en oppsigelsesperiode.

 

– Nødvendig med tiltak

Kjerkol sier i en epost til TV 2 at hun får tallgrunnlaget fra Helsedirektoratet, og at direktoratet derfor må svare på hvorfor tallene skiller seg fra hverandre.

– Fastlegekrisen er høyst reell, og derfor har regjeringen lovet at vi skal komme med kraftfulle tiltak i 2023-budsjettet, forsikrer Kjerkol.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til kanalen at det er kommunenes ansvar å rapportere inn når en fastlege slutter, men at enkelte kommuner slurver.

– Jeg tror at situasjonen er blitt enda mer alvorlig gjennom sommeren, og at de nye tallene også trekker i retning av at dette bør få enda større tyngde. Det bør ikke komme som en overraskelse for noen at det er nødvendig å sette inn tiltak i nær fremtid, mener Guldvog.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Nils I. Løvendahl Leraand 02.09.2022 08.54.20

  Lege

  Legesenteret vårt i Trondheim sentrum har lyst ut to nye legehjemler siden tidlig i vår. Det er flere tusen pasienter som mangler fastlege i Trondheim, så nye leger er sårt tiltrengt. Men vi mangler søkere. Vi har unge leger som sier at de kunne tenke seg å begynne hos oss, men de tør ikke å søke. De sier at så lenge signalene fra Ingvild Kjerkol er så vage og diffuse, så tør de ikke binde seg til noe. De vet jo ikke hva de binder seg til, man får jo bare høre at det vil komme strukturelle endringer og kraftfulle tiltak til høsten, uten at noen vet hva dette vil innebære. Kjerkol vil jo ikke si noe mer konkret. I tillegg er det nedsatt et ekspertutvalg som man må vente ytterligere et år på, før man vet hva som eventuelt kommer da. Unge leger vil ha forutsigbarhet. Det vil vi erfarne legene også gjerne ha. Nå føler vi at alt er i ferd med å ramle sammen rundt oss. Ingvild, si oss hva du tenker!! Ser du ikke at du kjører alt i grøfta?

 • Arnulf Heimdal 02.09.2022 12.01.49

  Lege

  Vår unge kollegaer er kloke folk som ser hva som er i ferd med å skje, og tar konsekvensen av det.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!