Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Regjeringen har besluttet å nedsette et ekspertutvalg for å få best mulig kunnskap om hvilke tiltak som på litt lengre sikt vil treffe målrettet og løse utfordringene, sier statsminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

Foto: Julie Kalveland

Setter ned ekspertutvalg for fastlegeordningen

Regjeringen nedsetter et «hurtigarbeidende ekspertutvalg» som skal gi konkrete forslag til tiltak for å styrke fastlegeordningen. Peker på statsbudsjettet for 2024 for å løse «de store utfordringene».

Publisert: 2022-08-11 — 08.06

– Vi jobber på høygir med løsninger for fastlegeordningen og tar krisen på største alvor. I vår felles helsetjeneste er fastlegeordningen grunnmuren. Allerede i statsbudsjettet for 2023 skal vi ta grep som skal bidra til at alle skal kunne ha en fastlege å gå til, og at yrket igjen blir attraktivt for fagfolkene våre. Samtidig er det behov for å vurdere nærmere hvordan ordningen kan gjøres bærekraftig fremover, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Per 1. august sto 175.000 nordmenn uten en fast lege. Antallet har økt i rekordfart, fra rundt 120.000 ved regjeringsskiftet i fjor.

Flere sentrale aktører har ropt varsku, deriblant Statens helsetilsyn, Helsedirektoratet og samtlige toppledere ved landets regionale helseforetak.

 

LES OGSÅ
Hemmeligholder utredning om fastlegefinansiering

Regjeringen kommer med grep allerede i 2023, men de store utfordringene løses ikke på ett år og i ett statsbudsjett, heter det i pressemeldingen fra regjeringen.

 

Les også: Vil flytte ansvaret for fastlegeordningen til de regionale helseforetakene

 

«Konkrete tiltak»

Ekspertutvalget skal gi regjeringen konkrete forslag til både organisering og finansiering av fastlegeordningen.

Her kan du lese mandatet

I tillegg skal utvalget vurdere om det er oppgaver som kan løses av annet personell under ledelse av fastlegen, eller om det er oppgaver som kan flyttes ut av ordningen. Endringer i kompetansekrav for leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og endringer i utdanningsløpet for spesialisering skal også vurderes, i tillegg til endringer i legevakt for å redusere vaktbelastningen.

Ekspertutvalget skal levere første rapport med foreløpige vurderinger og anbefalinger innen 1. desember 2022. Rapport med endelige vurderinger og anbefalinger skal leveres innen 15. april 2023. Regjeringen tar med seg de innspillene de får fra ekspertgruppen inn mot statsbudsjettet for 2024.

 

Medlemmer av utvalget:

 • Kjetil Telle (leder). Fagdirektør for helse­tjene­steforskning ved Folkehelse­instituttet (FHI). Telle har doktorgrad i samfunns­økonomi fra Universitetet i Oslo.
 • Birgit Abelsen. Professor ved Nasjonalt senter for distriktsmedisin. Abelsen er cand. scient i statistikk og har en PhD i helsevitenskap.
 • Lilly Ann Elvestad. Generalsekretær i FFO
 • Nina Tangnæs Grønvold. Kommunedirektør i Fredrikstad og tidligere kommunaldirektør for helse og velferd samme sted. Grønvold er utdannet lege og har master i helseledelse.
 • Tor Iversen. Helseøkonom og professor ved UiO.
 • Kaveh Rashidi. ALIS-lege og jobber som fastlege i Oslo
 • Torstein Sakshaug. Spesialist i allmennmedisin, fastlege i Trondheim

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Arnulf Heimdal 15.08.2022 12.22.28

  Lege

  Om ikke helseminister Kjerkol følger opp sine valgløfter senest ved fremlegging av statsbusjettet for 2023 er fastlegeordningen historie, og et raskt økende antall norske menn og kvinner vil måtte ta til takke med legevakt, vikarer og helprivate aktører. Disse snart 200000 av befolkningen er allerede i dag i fare for økt sykelighet, økt riskiko for sykehusinnleggelser og økt dødelighet. Dagens regjering har nå en siste mulighet til å gjennoppretter tilliten som gikk tapt under de bortkastede årene med Solberg og Høie.

 • Henning Jensen 12.08.2022 08.41.26

  Lege

  Støre og regjeringen er eksperter i floskler, tåkeprat og trenering av problemløsning. For mens et "hurtigarbejdende" utvalg sitter og grubliserer over løsninger frem mot 2024, forverres situasjonen raskt i primærhelsetjenesten. Spørsmålet er da om det er så mye igjen å redde, når ekspertutvalget er ferdig. - Men da kan en ny regjering jo overta stumpene.....

 • Lars E. A. Haugom 11.08.2022 11.58.14

  Spesialist allmennmedisin, fastlege og Phd-stipendiat

  Nok mas. FLO er underfinansiert. Tilstrekkelig finansiering = bedre rekruttering og stabilisering. Alt annet er støy og trenering.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!