Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

IKKE KUR FOR ALLE– Vi har allerede veldig gode behandlinger i dag, med lite bivirkninger og problemer for pasientene. Risikoen ved disse behandlingene er liten i forhold til det å ta en stamcellebehandling, selv om flere pasienter nå har blitt kurert på denne måten, sier NTNU-professor Jan Kristian Damås. Arkivfoto: Vidar Sandnes

Verdens fjerde og eldste hiv-pasient har blitt kurert

En 66 år gammel hiv-pasient har blitt fri for hiv-virus etter en stamcelle-transplantasjon for behandling av leukemi. – Viser potensial, men det er en risikabel behandling, sier NTNU-professor.

Publisert: 2022-07-29 — 11.54

Hiv

 • Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt virus
 • De fleste som har hiv, har fått det som følge av ubeskyttet sex med en infisert person
 • Hiv ødelegger immunsystemet ditt, slik at du lettere får infeksjoner og visse typer kreftsykdommer
 • Når det dukker opp andre sykdommer på grunn av hiv-svekket immunsystem, kalles tilstanden aids.
 • Utviklingen av gode medikamenter som hindrer formering av viruset, har ført til at sykdommen kan holdes under kontroll. Det finnes imidlertid ingen kur

Kilde: NHI.no

Pasienten fikk donert benmarg som var naturlig resistent mot viruset som forårsaker hiv og AIDS. Det var denne mekanismen som også kurerte den såkalte «Berlinpasienten», Timothy Ray Brown, i 2007, skriver The Guardian.

Var hiv-positiv i 34 år

I tillegg til å være den eldste hiv-pasienten som har blitt kurert, var den såkalte «City of Hope»-pasienten (navn på sykehuset pasienten ble behandlet på red.anm.) også den som har hatt hiv lengst av de kurerte pasientene. Pasienten ble diagnostisert i 1988, og hadde brukt antivirale legemidler for å holde sykdommen i sjakk i mer enn 30 år.

Kan gi muligheter for noen få pasienter

Dataene om pasienten ble presentert i forkant av den årlige International Aids Society-kongressen (IAS-kongressen), som begynner i Montreal i Kanada i dag. Legene mener dette tilfellet gjør at eldre pasienter med hiv og blodkreft potensielt kan få tilgang på behandlingen, spesielt med tanke på at stamcelle-donoren ikke var et familiemedlem. IAS-president Sharon Lewin sier allikevel til The Guardian at det er lite sannsynlig at behandlingen vil bli tilgjengelig for majoriteten av hiv-pasienter, på grunn av risikoen en slik behandling medfører.

– Risiko for infeksjoner og alvorlig forløp

Jan Kristian Damås, overlege ved avdeling for infeksjonssykdommer ved St. Olavs Hospital og professor på NTNU, sier til Dagens Medisin at det kurative potensialet i stamcellebehandling er til stede.

– Men et viktig poeng er nettopp at det kan være en risikabel behandling. Å gå gjennom en stamcellebehandling krever mye immunsuppresjon og kan gi risiko for infeksjoner og alvorlig forløp. Men dette viser et potensial for at man kan eradikere reservoarene av hiv-virus, og illustrerer at det kanskje kan finnes en kur for hiv.

– Veldig gode behandlinger i dag

Overlegen og professoren er allikevel litt tvilende til at stamcellebehandling vil være denne kuren.

– Vi har allerede veldig gode behandlinger i dag, med lite bivirkninger og problemer for pasientene. Risikoen ved disse behandlingene er liten i forhold til det å ta en stamcellebehandling, selv om flere pasienter nå har blitt kurert på denne måten.

Sjelden mutasjon gir begrensinger

Damås er uansett enig i at hiv-pasienter som også har alvorlig hematologisk sykdom, og som likevel må gjennom denne typen behandling, bør vurderes for å få donasjon av hiv-resistent benmarg. Men dette vil ikke være aktuelt for majoriteten av hiv-pasienter.

– Benmargen disse pasientene får er såkalt CC-reseptor 5-muterte (CCR5-muterte), og det er grunnen til at benmargstransplantasjonen fungerer. Benmargen er resistent mot hiv-viruset. Men denne mutasjonen er ikke veldig frekvent, og det vil bli en betydelig begrensning dersom dette skal brukes i behandlingen av hiv-viruset, sier Damås.

 

Se Jan Kristian Damås sitt foredrag om vaksine mot hiv fra fjorårets DM Arena Hiv her:

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!