
BLODPLASMA: Helse Bergen skriver at produksjon av tørket blodplasma ved blodbankene i Norge gir bedre utnyttelse av blodgiverressurser og stabil tilgang på et livreddende produkt. Illustrasjonsbilde: Helse Bergen

BLODPLASMA: Helse Bergen skriver at produksjon av tørket blodplasma ved blodbankene i Norge gir bedre utnyttelse av blodgiverressurser og stabil tilgang på et livreddende produkt. Illustrasjonsbilde: Helse Bergen
Foto:Helse Bergen er tildelt 15 millioner kroner fra Innovasjon Norge
Helse Bergen har fått tildelt 15 millioner kroner til et prosjekt som skal utvikle teknologi for lokal produksjon av tørket blodplasma i blodbankene.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

– Dette gir oss en unik mulighet til å produsere tørket blodplasma som kan distribueres til ambulanser, luftambulansen, lokalsykehus, Forsvaret og kommunehelsetjenesten, sier prosjektleder Torunn Oveland Apelseth, til Helse Bergens egen nettside.
Prosjektet går over tre år. Nå jobbes det med å sluttføre et prosjektdirektiv, samt med informasjonsmateriell som skal sendes til potensielle leverandører av teknologien.
Apelseth er seksjonsoverlege på Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, en avdeling som de to siste årene har jobbet sammen med kolleger fra Forsvaret og nordiske kolleger fra Sverige og Finland om utvikling av tørket blodplasma.
– Målet med prosjektet er å få utviklet teknologi som kan gjøre oss selvforsynt med tørket blodplasma. Det brukes i behandling av pasienter med livstruende blødninger. Rask blodoverføring reduserer dødelighet ved store blødninger.
Apelseth sier produktet er lett å oppbevare og ta med seg utenfor sykehus.
– Det brukes i dag i alle våre luftambulanser, ved militære operasjoner og i kommunehelsetjenesten, men også i sykehus i situasjoner der det haster med å starte behandling med plasma. Ønsket er at teknologien kan deles med flere sykehus i Norge og Norden.
Kommentarer