Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Hudsykdom kan ramme alle – uansett hudfarge

Undervisningen om hudsykdommer hos personer med mørk hudfarge må bli bedre.

Publisert: 2022-06-24 — 07.52

Petter Gjersvik

Debatt-tilsvar: Petter Gjersvik, professor i hudsykdommer, Universitetet i Oslo UiO.

HOS PERSONER med mørk hudfarge kan mange hudsykdommer være vanskelig å erkjenne og å vurdere. Dette skyldes at pigmentlaget i huden ligger over hudens årer og dermed kamuflerer en viktig faktor for å gjenkjenne utslett, nemlig rødfarge. Ved høy pigmenteringsgrad forsvinner dermed typiske utslettsmønstre, noe som gjør det vanskelig å forstå hvilken hudsykdom pasienten har. I tillegg kommer at forekomsten av mange hudsykdommer varierer mye mellom ulike befolkningsgrupper. Dette skyldes ofte ulik genetikk, men i lavinntektsland der flertallet av befolkningen har mørk hud, kan høyere forekomst av visse hudsykdommer også være knyttet til sosiale forhold, blant annet fattigdom og klima.

ØKENDE. Med økende innvandring er antallet innbyggere i Norge med mørk hudfarge økende. Dette har ført til at antallet pasienter med mørk hud hos norske leger og hudleger også er økende. I tillegg er det slik at mange leger som utdannes i Norge, i kortere eller lengre perioder kommer til arbeide i land der flertallet av befolkningen har mørk hud. Undervisningen i hudsykdommer ved norske universiteter har ikke tatt høyde for denne utviklingen, i hvert fall ikke godt nok, og i hvert fall ikke ved Det medisinske fakultet i Oslo, der jeg arbeider.

MÅ TILPASSES. Jeg er glad for at denne saken løftes frem av legestudentene selv, senest i et innlegg i Dagens Medisin 19.6.2022 av Sine Grude på vegne av Norsk medisinstudentforening. Hun har helt rett når hun krever at undervisningen for norske legestudenter må tilpasses en stadig mer mangfoldig befolkning.

Vi som er lærere i hudfaget, må skjerpe oss.

Les også: På tide at dermatologien tar hensyn til mangfold

Vi som er lærere i hudfaget, må skjerpe oss. Tiden som settes av til undervisning i hudsykdommer blir dessverre stadig strammet inn. Likevel må vi finne plass til mer undervisning om hudsykdommer hos personer med mørk hudfarge. Og vi må bli flinkere til å bruke mer bildemateriell av utslett ved mørk hud.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!