Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

BIOMARKØR: Brystkreftpasienter i Bergen og Stavanger har blitt fulgt opp over ti år og avlagt blodprøve en gang i halvåret. 22 av kvinnene fikk tilbakefall. – Det er noen proteinmarkører som utpeker seg, sier SUS-forsker Marie Austdal. Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

Leter etter frempek i blodet om tilbakefall av brystkreft

Forskere ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) håper å finne tegn som kan avsløre om kvinner som har hatt brystkreft, kan få tilbakefall.

Publisert: 2022-06-16 — 14.59

Gjennom et samarbeid med forskere ved de amerikanske universitetene Georgia State og Baylor College of Medicine, jobber SUS-forskerne Marie Austdal, Håvard Søiland og Emiel Janssen med å søke etter potensielle markører som avslører om pasienter med brystkreft vil få tilbakefall.

I et forskningsabstract som ble presentert i en poster under ASCO 2022, har forskerne offentliggjort foreløpige funn fra analysene.

 

Blodprøve hvert halvår

Resultatene er tilknyttet en observasjonsstudie, hvor brystkreftpasienter i Bergen og Stavanger har blitt fulgt opp over ti år og avlagt blodprøve en gang i halvåret. Forskerne har tatt utgangspunkt i 100 blodprøver fra 51 brystkreft-pasienter og 27 friske donorer. 22 av kvinnene med brystkreft fikk tilbakefall av kreften.

– Vi har sett på prøvene som ble tatt i tiden før tilbakefallet ble oppdaget – opptil ett år før diagnosen. Vi sammenligner med kvinnene som ikke har fått tilbakefall, men som har sammenlignbar alder, subtype og behandlingstype. I tillegg sammenligner vi med kvinner som ikke har brystkreft, sier Austdal til Dagens Medisin.

Vi har funnet noen proteinmarkører som utpeker seg
Marie Austdal

 

Flere proteiner utpeker seg

SUS-forsker Marie Austdal. Foto: Julie Kalveland

Prøvene ble analysert med såkalt massespektroskopi av forskerne ved Georgia State. I kartleggingen avdekket de i overkant av 1100 proteiner, 179 av dem hadde ulikt uttrykk i prøvene til den friske kontrollgruppen og brystkreft-gruppen.

Flere proteiner var signifikant oppregulert i tilfellene hvor kvinnene fikk tilbakefall, sammenlignet med kvinnene som ikke fikk tilbakefall, blant annet et protein kalt BASP1.

– Det er noen proteinmarkører som utpeker seg, sier Austdal.

– Vi håper dette kan bidra til en bedre måte å overvåke brystkreftpasienter i fremtiden, ved hjelp av blodprøver.

Austdal og kollegene jobber nå med å få publisert resultatene.

Aktuelt: Flere døde blant menn med høy PSA-verdi

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!