Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

MÅ LEVERE: – Hvis politikerne ikke leverer, vil det være et politisk mageplask som vil sende bølger over hele landet, og få alvorlige konsekvenser for befolkningen i lang tid fremover, sa legepresidenten i sin åpningstale til Legeforeningens landsstyremøte. Foto: DM arkiv / Vidar Sandnes

Legepresidenten: – Politikerne må ta et større ansvar for helsetjenesten

Anne-Karin Rime deler helsedirektørens bekymring for at den offentlige helse- og omsorgstjenesten får for lav prioritet.

Publisert: 2022-05-31 — 14.49

Da Helsedirektoratet nylig arrangerte Fastlegekonferansen 2022, sa helsedirektør Bjørn Guldvog at han er urolig for at hele helse- og omsorgsfeltet får for lav prioritet.

Denne bekymringen deler legepresident Anne-Karin Rime fullt ut.

– Måten vi tar vare på den offentlige helsetjenesten forteller mye om hva slags samfunn vi ønsker å være. Historien har tydelig vist at dette ikke kommer av seg selv. Vi må satse på helsetjenesten hele veien, investere i den og prioritere den høyt.

Det sa hun i sin åpningstale til Legeforeningens landsstyremøte, som åpnet i Stavanger tirsdag.

Rime viste til krisen i fastlegeordningen, som regjeringen gikk til valg på å redde. Status i dag er at om lag 150.000 pasienter står uten en fast lege.

– For å sette det tallet i perspektiv. Det er hele befolkningen her i Stavanger. Bare siden regjeringen overtok har mer enn 30 000, nesten hele Haugesund, mistet sin fastlege, sa Rime, ifølge en melding på Legeforeningens nettside.

Selv om regjeringen gikk til valg på å redde fastlegeordningen, kom det ikke en krone ekstra til ordningen i revidert nasjonalbudsjett nylig, påpekte hun.

 

– Politikerne må ta ansvar

Legepresidenten viste også til at KS og Legeforeningen forrige uke ble enige om særavtalen som regulerer legevakt og samfunnsmedisinsk beredskap. Partene ble enige om at legevakt ikke kan komme på toppen av en allerede presset fastlegehverdag.

Nå har partene tatt ansvar, sa Rime, og var tydelig på at nå må politikerne ta sitt ansvar.

Da Dagens Medisin stilte spørsmål til helseminister Ingvild Kjerkol om legevaktordningen etter at partene var kommet til enighet, svarte hun at det er helt nødvendig å gjøre noe med legevakt. Men hun kom ikke med noen nye løfter.

Les saken: Kjerkol er glad for legevaktenighet mellom KS og Legeforeningen

 

Mener statsbudsjettet blir avgjørende

Rime sa videre i talen at hun mener høstens statsbudsjett, som blir det første ordinære statsbudsjettet Ap/Sp-regjeringen legger frem, vil bli avgjørende for om regjeringen og Stortinget skal klare å gjenopprette tilliten.

– Hvis politikerne ikke leverer, vil det være et politisk mageplask som vil sende bølger over hele landet, og få alvorlige konsekvenser for befolkningen i lang tid fremover, sa Rime.

Legeforeningens landsstyremøte som pågår fra tirsdag til torsdag denne uken, er det første fysiske landsstyremøtet siden 2019.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Sven Richard Haugvik 31.05.2022 18.41.05

  Lege

  I en rapport fra forsker og fastlege Anders Grimsmo ved NTNU fastslås det at hele 40 % av fastlegenes tid går til admin, skjemaarbeid osv. Det øker fordi Fastlegeforskriften ble revidert i 2012 med flere pålegg om administrasjon. Elefanten er heller på venterommet: «I et konkurransebasert allmennlegesystem vil den fastlegen som er tilbakeholden med samfunnets verdier, raskt tape mot éngangslegen som uten videre oppfyller pasientens ønsker», skrev forskerlegen Preben Aavitsland 18. august 2018. Til tross for de mange FLO påleggene om å være utenfor praksis har HOD lovet kortere ventetid i praksis. Nå har regjeringen prestert et nytt paradoks, nemlig at skoleattester gjeninnføres og belaste FLO ytterligere. Med forskriften er det lite som handler om involvering. Legene skal settes i et umulig krysspress av forventninger, fra pasienter, kommuner og fra – og har en plikt til å levere – ikke ut fra prioritering men utfra bestilling, uansett. Ingenting synes å imponere Kjerkol; demotiverende

 • Arnulf Heimdal 01.06.2022 17.29.04

  Lege

  Fastlegeordningen er kjørt i grøfta av et mangeårig inkompetent HOD, med faglig svake helseminister som ikke har forstått hva som har foregått. Kjerkol arvet et konkursbo fra Høie, og i likhet med sine forgjengere lar hun seg styre av et fortsatt inkompetent HOD. Tilliten til forvaltningen er nå borte, og de helprivate tilbudene i byene for de heldige med nok penger kommer til å vokse raskt. Trist for resten av befolkningen som kommer til å oppleve vikarstafetter og økende ventetid i sykehusene. Trist for faget allmennmedisin som også vil forvitre. Trist for kommuner som vil få økende utgifter.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!