Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

HÅPER: UiS-rektor Klaus Mohn har ennå et lite håp om at Stortinget kan ta affære.

Foto: UiS

Et foreløpig punktum for betent strid på Vestlandet

Det er stor skuffelse i Stavanger etter at regjeringen i forslag til revidert nasjonalbudsjett setter kroken på døra for medisinutdanning med gradsrett til UiS. I Bergen maner de til samarbeid om legestudentene. 

Publisert: 2022-05-13 — 11.26
LES OGSÅ
Full krangel om medisinutdanning på Sør-Vestlandet

Regjeringen ønsker ikke flere medisinutdanninger i Norge. Dette går fram av regjeringa sitt utkast til revidert nasjonalbudsjett (RNB) som ble lagt frem torsdag.

— Regjeringens konklusjon vil bety kroken på døra for en medisinutdanning med gradsrett til Universitetet i Stavanger (UiS) i overskuelig fremtid, sier rektor Klaus Mohn, i en pressemelding fra universitetet.

Overfor Khrono tolker han beskjeden fra regjeringen som et nei både til en medisinutdanning med gradsrett i en utenlandsmodell og til en fellesgrad mellom Universitetet i Stavanger (UiS) og Universitet i Bergen (UiB).

— Vi har brukt lang tid og store lederressurser på dette. Derfor er vi spesielt skuffa over at avklaringen er i den retningen, sier Mohn til Khrono.

Langvarig strid

Dagens Medisin har flere ganger omtalt den nokså betente stiden mellom Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Stavanger (UiS). 

Vi har brukt lang tid og store lederressurser på dette. Derfor er vi spesielt skuffa,
Klaus Mohn

På den ene siden står de som kjemper for et nytt medisinsk fakultet ved Universitetet i Stavanger. På den andre siden står de som frykter at dette vil svekke de eksisterende medisinutdanningene.

Bakgrunnen er ønsket om og behovet for å utdanne flere leger i Norge. Grimstad-utvalget foreslo å øke utdanningskapasiteten i Norge fra 50 til 80 prosent, noe som utgjør 440 nye studieplasser i medisin - så fort som mulig.

Vil heller utvikle de desentrale utdanningene

Regjeringen skriver i utkast til RNB at det etter deres syn er viktig at de eksisterende medisinutdanningene tar en større del av helsetjenesten i bruk i utdanning av leger.

LES OGSÅ
SUS i spagat: – Universitetene må bli enige

«Dette skjer i økende grad, og desentrale studiemodeller er innført en rekke steder, for eksempel i Bodø, Hammerfest og Levanger. Flere er under etablering, for eksempel i Agder og Ålesund. Desentrale studiemodeller skiller seg fra ordinære praksisopphold i distriktene ved at studentene over tid bor, mottar undervisning og gjennomfører praksis i distriktene. Desentrale studiemodeller kan gi økt rekruttering til arbeid i distriktene etter endt utdanning, og utnytter ubrukt praksiskapasitet utenfor de store studiebyene», heter det i budsjettforslaget.

UiB-dekan er fornøyd

Per Bakke er dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen. Han er fornøyd med at regjeringen har beholdt de fire medisinske fakultetene i Norge. 

— Jeg tror det vil være en styrke for hele Norge, inkludert Stavanger, sier Bakke til Khrono. 

— Hvis vi får en avklaring på dette nå kan vi legge striden mellom universitetene bak oss og se på hvordan vi kan samarbeide om medisinutdanningen. Vi ønsker et samarbeid med Universitetet i Stavanger og Stavanger universitetssykehus. sier han videre. 

Les også:

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!