
PASIENTFORLØP PÅ TVERS: – Dette er noe vi jobber målrettet for å bedre, sier helse- og omsorgsminster Ingvild Kjerkol.
Foto: Vidar Sandnes
PASIENTFORLØP PÅ TVERS: – Dette er noe vi jobber målrettet for å bedre, sier helse- og omsorgsminster Ingvild Kjerkol.
Foto: Vidar SandnesHelseministeren vurderer økonomiske grep for å bedre pasientforløp
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vurderer økonomiske tiltak for å sikre gode sammenhengende pasientforløp mellom ulike nivåer i helsetjenesten.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Dagens Medisin har tidligere omtalt at avdelingsleder og tidligere utvalgsleder for en offentlig utredning om palliasjon, ber regjeringen ta grep for å løfte palliative tilbud høyere opp på agendaen i helsetjenesten.
Legen mener at det har skjedd «fint lite» etter at utvalget han var leder for leverte en NOU i 2017.
Sentralt tema
Kaasa ber regjeringen om tydelige krav og økonomiske insentiver for å sikre at sykehusene prioriterer palliasjon.
– Dette bør være en god sak for den nye regjeringen, som kan løftes frem som en oppfølging av samhandlingsreformen. Den hadde som mål å oppnå gode sammenhengende pasientforløp. Det gjelder også her – vi ønsker gode sammenhengende løp med fokus på både pasienten og kreftsykdommen, sier Kaasa.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier at hun er enig med Kaasa når det gjelder behovet for gode pasientforløp.
– Dette er noe vi jobber målrettet for å bedre. For eksempel vil sammenhengende pasientforløp være et sentralt tema i den nye helse- og samhandlingsplanen som regjeringen skal legge fram, skriver Kjerkol i en e-post.
Det som tidligere er omtalt som Nasjonal helse- og sykehusplan er nå omdøpt til «Nasjonal helse- og samhandlingsplan». Den forrige planen varer fra 2020 til 2023. Den neste planen vil sette føringer for helsetjenesten i perioden 2024 til 2027.
Den nye planen skal foreligge vinteren 2023/2024, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.
Inngår i kreftplan
Statsråden har tidligere varslet at det skal lages en ny kreftstrategi.
– Der vil palliasjon være et naturlig tema, skriver Kjerkol.
Hun viser til stortingsmeldingen med tittelen «Lindrende behandling og omsorg - Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve.» Meldingen tok for seg lindrende behandling og omsorg på flere områder og ble lagt frem i 2020.
– I stortingsmeldingen pekes det på at alle mennesker i livets siste fase skal oppleve å bli møtt av kompetent personell som bidrar til god behandling og en verdig og trygg avslutning på livet, skriver Kjerkol.
– Noe av det vi allerede har gjort er at krav om kompetanse i palliasjon er tatt inn i de nasjonale retningslinjene for utdanningene innen sykepleie, medisin og psykologi. Kompetanse om lindrende behandling og omsorg til barn inngår også i rammeplanen for videreutdanning av sykepleiere. I tillegg har Helsedirektoratet fått i oppdrag å starte arbeid med etableringen av en ny medisinsk spesialitet i palliasjon.
Peker på ny plan
På spørsmål om statsråden vil ta initiativ til å endre finansieringen og/eller stille krav til sykehusene om palliative tilbud, viser helse- og omsorgsministeren igjen til den kommende nasjonale helse- og samhandlingsplanen.
– Der vil vi blant annet se på mulige grep i finansieringsordningene som styrker sammenhengende pasientforløp på tvers av tjenesten.
Statsråden viser også til Helsedirektoratets ansvar for forvalte de aktivitetsbaserte finansieringsordningene i spesialisthelsetjenesten.
– De seneste årene har Helsedirektoratet gjennomført endringer for å bidra til at finansieringen bedre understøtter de faglige rådene knyttet til palliasjon. Men de statlige finansieringsordningene kan i begrenset grad benyttes til detaljert påvirkning av måten pasienttilbudet innrettes på. Helsedirektoratet baserer seg i stor grad på samarbeid med og anbefalinger fra de regionale helseforetakene i videreutviklingen av finansieringsordningene.
Tillbake till Spesialisthelsetjeneste