Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

UTBRUDD: Utbruddet med bakterien Pseudomonas aeruginosa i 33 sykehus i Norge omfatter nå 239 pasienter. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Pseudomonas funnet i engangs vaskeklut brukt i sykehus

Oslo universitetssykehus (OUS) har påvist Pseudomonas aeruginosa utbruddsstamme i én pakke med ferdig fuktede engangs vaskekluter fra en uåpnet pakke. Vaskeklutene brukes ofte til intensivpasienter i sykehus.

Publisert: 2022-03-22 — 13.55

Utbruddet med bakterien Pseudomonas aeruginosa i 33 sykehus i Norge omfatter nå 239 pasienter.

Det er nå påvist Pseudomonas aeruginosa i ytterligere åtte kluter i samme parti av vaskeproduktet «Oasis Bedbath, Unperfumed» fra produsenten Vernacare i England. Engangsklutene er et ikke-sterilt kosmetisk produkt.

Utbruddet ble først oppdaget i november 2021 på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

 

Omfattende etterforskning
Klutene vil nå genotypes for å undersøke om de er identiske med utbruddsstammen. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at funnet styrker mistanken om at klutene kan være smittekilden.

– Helseforetakene har deltatt i en omfattende utbruddsetterforskning hvor blant annet kartlegging av smittede pasienter og undersøkelse av produkter og utstyr de har vært i kontakt med, har vært prioritert. Nå blir det viktig å finne omfanget av forurensing i mistenkt produkt, uttaler overlege Kirsten Gravningen ved Folkehelseinstituttet.

Videre undersøkelser gjennomføres og det kartlegges om klutene har vært i bruk i helse- og omsorgstjenesten utenfor sykehus.

 

Alle helseforetak varslet
Oslo universitetssykehus (OUS) har etter funnet tatt kontakt med Sykehusinnkjøp, innkjøpstjenesten for spesialisthelsetjenesten. Sykehusinnkjøp har nå varslet alle helseforetak i landet om inntil videre å stoppe bruk av vaskeklutene fra den aktuelle produsenten.

Det er nå Mattilsynet som følger opp som tilsynsmyndighet for kosmetiske produkter. FHI har bedt helseforetakene oppbevare produktene for eventuell videre undersøkelse.

– Under utbruddsetterforskningen har vi jobbet langs flere linjer samtidig. Det er gjort regelmessig testing av ulike pasientgrupper og kartlegging og undersøkelse av produkter i sykehus. Vi har derfor god oversikt over omfanget av utbruddet, og få av de som er blitt smittet har blitt alvorlig syke, uttaler Gravningen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!