
UT MOT ORDBRUK: Statens helsetilsyn, her ved direktør Jan Fredrik Andresen, ber klinikker som tilbyr kosmetisk behandling om å endre ordbruken.
Foto: Lasse Moe
UT MOT ORDBRUK: Statens helsetilsyn, her ved direktør Jan Fredrik Andresen, ber klinikker som tilbyr kosmetisk behandling om å endre ordbruken.
Foto: Lasse MoeHelsetilsynet går ut mot kosmetiske klinikker
Statens helsetilsyn ber 15 klinikker om å fjerne bilder og endre ordbruk etter tilsyn med markedsføring av kosmetisk behandling.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Ifølge helsepersonelloven skal markedsføring av helse- og omsorgstjenester være forsvalig, nøktern og saklig.
Nylig har Statens helsetilsyn gjennomført et større tilsyn av markedsføringen til helsepersonell som tilbyr kosmetisk behandling. Helsetilsynet skriver selv på sine nettsider at det ble fokusert på markedsføring på klinikkers hjemmesider, men også på Facebook- og Instagram-profiler.
15 klinikker har fått brev med anmodning om å fjerne før- og etterbilder av kosmetiske inngrep, og å informere om hvem som er medisinsk ansvarlig for de kosmetiske inngrepene i virksomheten, oppgir Helsetilsynet.
Ber om endret språkbruk
Helsetilsynet har også bedt klinikker om å «fjerne bruken av verdiladede begrep som «ridebukselår», «kalkunhals» og «grevinneheng».»
– Dette er begrep som bidrar til å forsterke oppfatninger om at noe som i utgangspunktet er en normal kroppsvariasjon, kan og bør endres på, skriver Helsetilsynet på sine nettsider.
Det finnes også en egen forskrift om markedsføring av kosmetiske inngrep. Her heter det at «narkedsføring av kosmetiske inngrep skal ikke utformes på en måte som er egnet til å virke støtende eller krenkende eller som spiller på folks lyter eller fordommer mot normale kroppsvariasjoner.»
Henning Jensen 02.03.2022 18.15.43
Lege
Og så tillater jeg meg å foreslå Helsetilsynet å bruke ressurser på forberedelser i forhold til de massive problemer som den kommende influks av ukrainske flyktninger vil medføre, ikke vedr. "kalkunhalser" etc.
Henning Jensen 02.03.2022 18.01.40
Lege
Ja dette var jo dagens vesentlige helsenyhet. Jeg lurer på om noen ansatte i Helsetilsynet har følt seg personlig forulempet av disse termer. Melder meg herved på konkurransen om brukbare synonymer: "Ridebukselår" = valgus stilling i kne med hypertrofisk underhudsvev og redusert lår ventilasjon ? . " kalkunhals" = aldersbetinget collum støtte- og fettvevsatrofi , "Grevinneheng" = dvask brakial bakside i tricepsområdet ? . Hva angår sistnevnte se beskrivelsen i https://sosialnytt.com/grevinneheng-bor-provde-enkle-ovelsen/ "Grevinneheng er noe de aller fleste kvinner vil oppleve å få i løpet av livet. Det er absolutt ikke noe farlig med grevinneheng, som er et uttrykk for en dvask bakside av overarmen". Helsetilsynet bør selvsagt nedsette et hurtigarbeidende utvalg og lyse ut stillinger, som kan produsere nye, ikke provoserende og hensiktsmessige navne, Og Sosialnytt.com må vel sanksjoneres om de ikke retter inn, - kanskje med bot i 100.000 kr. klassen,?
Oddrunn Vingen 07.03.2022 19.32.11
Lege
Flott at det blir tatt tak i dette, det er på tide:-)