Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nei til usosial og unorsk helsepolitikk

Helse- og omsorgsministeren må ta bekymringene til både pasienter og leger på alvor. Den usosiale og unorske ordningen med overtredelsesgebyr må avvikles, ikke bare endres.

Publisert: 2022-01-26 — 16.27 (Oppdatert: 2022-01-26 — 16.28)

Una Pasovic

Innlegg: Una Pasovic, politisk rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

REGJERINGENS SÅKALTE tillitsreform fikk et stort troverdighetsproblem da Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) annonserte at leger, fra 1. januar i år, kan ilegges overtredelsesgebyr på opp til 200.000 kroner dersom de forskriver medisiner på blå resept til noen som ikke har krav på det.

Etter stort press fra Legeforeningen har helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) satt i gang arbeidet for å endre forskriften. Astma- og Allergiforbundet mener det ikke holder kun å foreta endringer – denne ordningen må fjernes.

GRÅSONENE. Den nye ordningen er ikke bare skremmende for legene, men også for pasientene. Den store konsekvensen av en slik gebyrordning er at leger ikke lenger vil ta risikoen med å skrive ut blå resept til pasienter i sykdomsgrupper der regelverket for blå resept har store gråsoner. Dette vil ramme mange, og særlig de med astma og allergi.

Konsekvensen kan bli at leger ikke tar risikoen med å skrive ut blå resept til pasienter i sykdomsgrupper der regelverket har gråsoner. Det vil særlig ramme personer med astma og allergi

Regelverket for hvem som har krav på medisiner på blå resept, er til tider vanskelig å tolke. For å få utskrevet Canoderm, som brukes til forebygging av eksem, må man ha «moderat til alvorlig atopisk eksem». Hva som definerer «moderat» og «alvorlig», er i stor grad et skjønnsspørsmål – og derfor en gråsone for en lege som ikke ønsker å få store straffegebyrer.

UROVEKKENDE. I tillegg til dette har det kommet urovekkende uttalelser, som at «Helfo vurderer målrettet kontroll av leger som forskriver urimelig store mengder Canoderm til enkeltpasienter».

Det samme gjelder pasienter med kraftig bjørkepollenallergi, som opplever at vanlig allergimedisin ikke strekker til og derfor ønsker å behandles med allergivaksinasjon. Her har kun pasienter med «moderat til alvorlig» allergi krav på blå resept.

AVVIKLE, IKKE ENDRE. Legene risikerer nå altså å bli personlig bøtelagt for slike vurderinger. I verste fall vil dette føre til at kronisk syke i gråsonen vil falle utenfor dagens blåreseptordning, og de vil bli nødt til å bevise – gang på gang – at de er syke nok til å få den behandlingen de har krav på. Politikernes jag etter å spare penger vil kun føre til økte sosiale helseforskjeller, mindre persontilpasset behandling og flere syke folk.

Astma- og Allergiforbundet frykter at ordningen vil føre til at færre får den behandlingen de trenger på blå resept, og statsråd Ingvild Kjerkol må ta bekymringene som kommer fra både pasienter og leger på alvor. Den usosiale og unorske ordningen må avvikles, ikke bare endres.


Ingen oppgitte interessekonflikter

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!