
FIKK PRIS: Tonsilleregisteret og ØNH-avdelingen ved St. Olavs hospital fikk nylig Helse Midt-Norge RHF sin forbedringspris på 100.000 kroner for prosjektet.
Foto: Siri Wennberg/St. Olavs hospital
FIKK PRIS: Tonsilleregisteret og ØNH-avdelingen ved St. Olavs hospital fikk nylig Helse Midt-Norge RHF sin forbedringspris på 100.000 kroner for prosjektet.
Foto: Siri Wennberg/St. Olavs hospitalNy operasjonsteknikk ga mindre blødninger og færre reinnleggelser
Pasientene fikk færre store blødninger i etterkant av halsmandel-operasjoner da kirurgene endret teknikk fra «varm» til «kald».
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Tonsilleoperasjoner (operasjon i halsmandlene) regnes som trygge inngrep. Internasjonal forskning viser imidlertid at hvilken operasjonsteknikk kirurgene velger har stor betydning for om det oppstår komplikasjoner eller ikke i etterkant av operasjonen.
Fra varm til kald teknikk
Ved St. Olavs hospital har man tatt i bruk en ny teknikk ved operasjon i halsmandlene ved å gå fra såkalt «varm» til «kald» teknikk.
Kald teknikk innebærer at kirurgene benytter kalde instrumenter, for eksempel kniv eller saks.
De som opererer med varme instrumenter, bruker for eksempel diatermisaks, bipolar diatermipinsett og radiobølgekoblasjon.
All ære til de som har gjort jobben i klinikken.
Færre reinnleggelser
Resultatene viser at de som opererer med kalde instrumenter, har færre reinnleggelser enn de som opererer med varme instrumenter:
En avdeling gikk fra 25 prosent reinnleggelser i 2017, til kun fem prosent i 2020, skriver Helse Midt-Norge på sine hjemmesider.
Tonsilleregisteret og ØNH-avdelingen ved ST. Olavs hospital fikk nylig Helse Midt-Norge RHF sin forbedringspris på 100.000 kroner for prosjektet.
– Forbilledlig eksempel
– Vinnerprosjektet er et forbilledlig eksempel på kvalitetsforbedring i praksis. Ut fra kjent kunnskap om risiko og uønsket variasjon har prisvinnerne iverksatt tiltak som har dokumentert effekt på kvalitet og pasientsikkerhet. De har satt seg klare resultatmål før oppstart og oppnådd gode resultater, sier administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF, Stig Slørdahl i en video der han avslører vinneren.
– Arbeidet som er gjort viser hvordan et kvalitetsregister kan benyttes til forbedring av behandling. Det har vært et tett og godt samarbeid underveis i prosjektet. All ære til de som har gjort jobben i klinikken, sier leder for Tonsilleregisteret, Siri Wennberg, i nyhetsmeldingen.
FAKTA
Norsk Kvalitetsregister Øre-Nese-Hals — Tonsilleregisteret er et medisinsk kvalitetsregister for pasienter som får kirurgisk behandling for sykdom og plager relatert til halsmandlene (tonsillene).
Registeret startet opp i 2017 og har som mål å øke kvaliteten i diagnostikk og behandling av pasienter som tonsilleopereres. Det utføres cirka 10 000 tonsilleoperasjoner i året.
Registeret er også verdifullt fordi det kan bidra til at helsepersonell får direkte tilbakemelding fra pasientene om komplikasjoner som har oppstått.