Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

3D: AlphaFold er et AI-system utviklet av selskapet Deepmind som forutsier et proteins 3D-struktur fra aminosyresekvensen.

Foto: Illustrasjon: Deepmind

Dette er årets vitenskapelige gjennombrudd

Tidsskriftet Science mener årets vitenskapelige gjennombrudd er kunstig intelligens som kan forutse proteinets tredimensjonale struktur.

Publisert: 2021-12-29 — 07.25

– Gjennombruddet er et av de største noensinne, både i seg selv, men også når det gjelder fremtidig forskning, skriver Holden Thorp, som er sjefredaktør i Science, i en leder. 

Denne saken ble først omtalt av svenske Dagens Medicin.

Det er en lang og omstendelig prosess som bestemmer de tredimensjonale strukturer av et protein. Men med hjelp av kunstig intelligens, kan dataprogram nå gjenskape dette på minutter, basert på proteinets aminosyresekvens.

Allerede i bruk

Førsteplassen på Science’ liste går til to ulike forskergrupper som har laget to sammenlignbare metoder som ble publisert samtidig hos henholdsvis Nature og Science i sommer.

Et halvt år senere, har allerede teknologien blitt tatt i bruk:

– Vi har selv tre arbeider på dette området som venter på å bli publisert, sier Arne Elofsson, professor i bioinformatik vid Stockholms universitet, til Dagens Medicin.

Forskere ved University of Washington’s Institute for Protein Design står bak den ene metoden. Det Google-eide selskapet Deepmind står bak det andre. 

Ifølge selskapets hjemmesider, er evnen til å forutsi et proteins form nyttig for forskere fordi det er grunnleggende for å forstå proteinets rolle i kroppen, samt diagnostisere og behandle sykdommer som Alzheimers, Parkinsons, Huntingtons og cystisk fibrose

Covid-pille på andreplass

Hele ni gjennombrudd deler andre plassen, hvorav flere av medisinsk art.

Et av dem er de monoklonale antistoffene til bruk mot infeksjoner, eller covidpillen på folkemunne, psykedelisk behandling av posttraumatisk stressyndrom, PTSD, samt bruk av genterapiteknikken Crispr-cas9 for å korrigere genetiske defekter hos pasienter.

Les Science liste her (krever innlogging)

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!