Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FORDELER OG ULEMPER: Det er både fordeler og ulemper ved å eldes som superhelt, konkluderer australske forskere. 

Foto: Getty Images

Slik eldes superheltene

Spidermans utgangspunkt som foreldreløs er assosiert med en rekke skadelige utfall i voksen alder. Men fysikken hans kan redusere risikoen for fall i alderdommen.

Publisert: 2021-12-26 — 11.35

Ruth Hubbard og hennes australske forskerkolleger har undersøkt de personlige egenskapene og helseatferden til fem av Marvels superhelter for å forsøke å forutsi hvilke utfordringer disse vil få i alderdommen.

Artikkelen er publisert i BMJs julenummer, som tradisjon tro inneholder mye rar og kuriøs forskning, gjennomført med vitenskapelig metode.

Her kan du lese 2021-utgaven av BMJs julenummer.

«Det er sannsynlig at superhelter kan ha en lang levetid som overgår de fleste. Bortsett fra uteliggere (Spiderman, som nylig ble uteksaminert fra videregående skole, og Thor, som har levd i flere årtusener), anslås de fleste superheltene å være mellom 30 og 55 år. Det er derfor på tide for oss å reflektere over deres helsestatus og assosiasjoner til aldringsbaner og -utfall», skriver forskerne, som er tilknyttet Centre for Health Services Research, The University of Queensland, Brisbane, Australia. 

Risikofaktorer

Forskerne har gjort kasusstudier på helsen til superheltene Iron Man, Hulken, Black Widow, Black Panther og Spiderman. Om Spiderman, alias Peter Parker, skriver Hubberd og medforfatterne at:

«Peter Parker (Spiderman) er foreldreløs. Tidlig tap av foreldre har vært assosiert med en rekke skadelige utfall, inkludert rusmisbruk og spiseforstyrrelser, redusert psykologisk velvære og dårligere selvvurdert helse. Spidermans nærende forhold til tanten May, og tilgjengeligheten av positive mannlige forbilder blant de andre superheltene, kan dempe noen av disse negative resultatene»

Søvnmangel

Forskerne mener videre at Spidermans edderkopprelaterte evner, inkludert styrke, fleksibilitet og smidighet vil redusere risikoen for fall i alderdommen, men bekymrer seg for mangel på søvn:

«Siden mye av Spidermans kriminalitetsbekjempelse foregår om natten, er det ikke sannsynlig at han får de anbefalte 8–10 timene søvn for tenåringer på hans alder. Dårlig søvn i ungdomsårene kan føre til fedme, lavere mental helse, høyere nivåer av smerter og utmattelse, og høyere tilfeller av utilsiktede skader», advares det.

Marvel-heltenes innsats fokuserer på å opprettholde sikkerheten til universet, modulering av menneskelig bevissthet, skapelsen av kunstig intelligens og utviklingen av teknologi for å lette romfart.

Burde flytte fokus

I BMJ-artikkelen tillater forskerne seg å komme med et råd til fremtidige superhelter:

«Vi foreslår at de flytter fokus til å håndtere utfordringer, for eksempel hvordan de kan tilby helse- og sosialhjelp av høy kvalitet på tvers av store, aldrende befolkninger og forebygge skrøpelighet og demens. Dette vil gjøre det mulig for mennesker på tvers av universet, inkludert superhelter, å oppleve høy livskvalitet i alderdommen».

Det understrekes i artikkelen at karakterene som har vært under lupen ikke har vært kontaktbare som verken intervju eller samtykke. «Dataene som brukes er imidlertid tilgjengelige for offentligheten, så deres samtykke ble underforstått. Identifikasjonsdata kunne ikke fjernes».

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Fredrik Schjesvold 27.12.2021 15.58.48

  Lege

  Artig at "outliers" (statistisk begrep for noe som ligger utenfor hovedgruppen) er oversatt til "uteliggere".... Ellers morsomt!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!