Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

HODESKADER: Barnerimet om Lille Trille har potensial til å lære barn om hodeskader, mener artikkelforfatteren. 

Foto: BMJ

Forsker har undersøkt barnerim som kan gi hodeskader

Kunne Lille Trille fått behandling etter at han falt fra en hylle?

Publisert: 2021-12-25 — 10.02

Barnerim er tradisjonelle dikt, vuggeviser eller sanger, noen ganger hundre år gamle, som vanligvis leses eller synges for barn med den hensikt å lære dem moral og god oppførsel.

Men forsker Declan Patton, som har studert mange populære barnerim, mener mange av dem formidler feil budskap, ifølge artikkelen We all fall down: head inguries in nursery rhymes, publisert i det tradisjonelle julenummeret til British Medical Journal (BMJ).

Det årlige julenummeret til BMJ inneholder mye rar og kuriøs forskning, gjennomført med vitenskapelig metode, og 2021-utgaven er ikke noe unntak.

 

Studerte syv barnerim

Declan Patton finner blant annet at:

  • Seks av de studerte barnerimene inneholder referanser til hodeskader, men medisinsk vurdering blir sjelden nevnt. I tilfellene behandling nevnes, er den fullstendig upassende

Forskeren har gransket syv populære barnerim, som alle involverer eller mistenkes å involvere fallrelaterte hodeskader.

Et eksempel er Lille Trille, på engelsk Humpty Dumpty.

Lille Trille satt på hylle,
Lille Trille falt ned
Ingen mann i dette land
Lille Trille bøte kan

Lille Trille er et egg som opplevde et stort fall fra en hylle. I mer enn 100 år har luftfarts- og motorindustrien brukt antropomorfe enheter for å teste sikkerhetsutstyr. Og nylig har kyllingegg blitt foreslått som en passende modell for hodeskader hos mennesker på grunn av likhetene i både form og fysiske egenskaper; Alvorlighetsgraden av brudd med økende fallhøyde var potensielt lik mellom egg og hoder.

Hodeskallen beskytter hjernen på en måte som ligner på hvordan eggeskallet beskytter eggeplommen – eggeplommen opprettholder nøytral oppdrift ettersom den har en lignende tetthet som det omkringliggende albumet.

 

Råd til forfattere

«Dette kunne vært en mulighet for foreldre og barn til å diskutere hvordan man best kan forebygge skader,» skriver Patton i artikkelen, som konkluderer:

«Forfattere av fremtidige barnerim bør huske på risikofaktorene forbundet med hodeskader, spesielt når karakterene deres oppfører seg hensynsløst ved å hoppe på en seng, faller ned fra en tretopp eller blir kastet ned trappene. På denne måten kan både unge og gamle lesere læres viktigheten av trygg lek og yrkesmessige farer og dermed redusere sjansene for hodeskader».

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!