Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

PRESS I BERGEN: – Vi jobber kontinuerlig med å sikre driften i alle tjenester og vi oppbemanner TISK-tjenestene, men det er utfordrende å få tak i nok folk. Også våre tjenester blir rammet av sykdom, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa (Krf).

Foto: Vibeke Linn Blich

Press på testkapasiteten og helsetjenesten i kommunene

Bergen kommune foreslår å sette inn permitterte hotellarbeidere i sykehjem og hjemmetjenesten. Overlege i Stavanger oppfordrer nærkontakter som kan, til å ta ti dagers karantene for ikke å belaste testkapasiteten.

Publisert: 2021-12-17 — 13.36

Bergen kommune skriver i en pressemelding at de har problemer med press på helsetjenesten.

Det er nå konkrete driftsutfordringer på grunn av sykefravær og høyt press på tjenestene.

De ber om drahjelp fra permitterte i yrker utenfor helsesektoren.

– Situasjonen er alvorlig, og det er allerede stort press på mange av kommunens tjenester. Vi jobber kontinuerlig med å sikre driften i alle tjenester og vi oppbemanner TISK-tjenestene, men det er utfordrende å få tak i nok folk. Også våre tjenester blir rammet av sykdom, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa (Krf) i pressemeldingen.

Peker på serviceyrker
Kommunen skriver også at høye smittetall fører til at smittesporingen må prioritere å sende ut SMS til alle med påvist smitter. Det kan gå flere dager før de har mulighet til å ringe og snakke med dem som har testet positivt.

– Det er viktig at innbyggerne registrerer og varsler alle nærkontaktene sine selv, og på den måten bidrar til å redusere smittespredningen i samfunnet, sier Husa.  

Kommunen peker også på at permitterte fra serviceyrker som hotell kan jobbe på sykehjem med tilsvarende oppgaver, og i hjemmetjenesten for å avlaste faglærte.

– Dette vil være et viktig bidrag for å opprettholde tjenestene når vi har stort sykefravær som nå, sier etatsdirektør for Etat for sykehjem, Anita W. Johansen.  

Ber folk bruke hurtigtest
Stavanger kommune sendte torsdag ut en pressemelding hvor de oppfordrer alle som har vært nærkontakter eller har smitte i familien om å gjennomføre hurtigtest – og kun teste seg med PCR dersom hurtigtesten er positiv.

– Høye smittetall kan føre til at det tar lang tid å få svar på PCR-testen. Derfor er det viktig at hurtigtester benyttes når det er mulig, og at PCR-test bare bestilles når det er helt nødvendig, sier smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden.

Reglene for nærkontakter i en familie er at man kan teste seg ut av karantene etter syv dager med en PCR-test. Alternativt må man være ti dager i karantene.

 

Mulig lang svartid
«Lang svartid kan føre til at det ikke blir mulig å teste seg ut av karantenen på dag sju», heter det i pressemeldingen.

Stavanger kommune skriver i pressemeldingen at det vil være mulig å teste seg med PCR på dag syv, men at det på grunn av presset kapasitet på laboratoriet i praksis ikke vil være mulig å få svar før dag ti.

– Ved stort prøvevolum på laboratoriet kan svartiden bli forlenget, og det kan ta opptil flere dager til du mottar testsvar. Vurder alltid om det er nødvendig å teste deg ut av karantene. Dersom du kan, anbefales det heller at du gjennomfører karantenetiden på ti døgn. Det vil avlaste de som analyserer prøvene, sier avdelingsoverlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi på SUS, Iren Löhr.

Stavanger kommune presiserer at det er mulig å kjøpe PCR-test hos private aktører.

Andre nærkontakter kan teste seg ut med PCR tatt på dag tre, for å dra på jobb eller skole. For fritidsaktiviteter er karantene gjeldende i ti dager.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!