Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

BETRYGGER: – Vi vil ikke fjerne pasientens rett til å velge behandlingssted, sier Karl Kristian Bekeng (Ap) til Dagens Medisin.

Foto: Bernt Søvinsen

Hardt ut mot Fritt behandlingsvalg: – Denne ordningen må avvikles

Hvert år taper sykehus titalls millioner på godkjenningsordningen i Fritt behandlingsvalg. Regjeringen har lovet å avvikle ordningen, men til det trengs det et lovarbeid. 

Publisert: 2021-12-17 — 06.00
LES OGSÅ
Taper titalls millioner på Fritt behandlingsvalg

Fritt behandlingsvalg ble etablert i 2015. Pasienten fikk da utvidet rett til å velge mellom offentlige og private behandlingssteder, og formålet ellers var reduserte ventetider.

Helseaktører som er godkjent av Helseøkonomiforvaltningen (Helfo), kan levere tjenester innenfor ordningen. Pasienten er avhengig av henvisning til konsultasjon og opphold, enten fra fastlege, Nav eller helseforetak/DPS.

Dagens Medisin har nylig omtalt Fritt behandlingsvalg, og utgiftene som de siste årene har «skutt i været» i forbindelse med dette.

Mer om det kan du lese her!

Private aktører kan godkjennes
Karl Kristian Bekeng (Ap) er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Han har fått med seg diskusjonen som har gått den siste tiden, og understreker til Dagens Medisin at godkjenningsordningen skal avvikles på en trygg måte.  

– Regjeringen vil avvikle godkjenningsordningen i Fritt behandlingsvalg. Ordningen innebærer at private aktører kan godkjennes for å levere spesialisthelsetjenester mot offentlig betaling. Vi vil ikke fjerne pasientens rett til å velge behandlingssted. Alle pasienter i spesialisthelsetjenesten skal fremdeles kunne velge mellom offentlige tilbud og private tilbud som de regionale helseforetakene har anskaffet gjennom anbud, sier Bekeng til Dagens Medisin.

Ordningen tapper den offentlige helsetjenesten for ressurser
Karl Kristian Bekeng

Og fortsetter:

– Utspillene fra lederne ute i tjenesten illustrerer godt hvorfor vi mener at denne ordningen må avvikles. Ordningen tapper den offentlige helsetjenesten for ressurser. Evalueringen av godkjenningsordningen viser også at den i liten grad har bidratt til å redusere ventetidene i spesialisthelsetjenesten eller stimulert de offentlige sykehusene til å bli mer effektive.

Skal skje på en trygg måte
Statssekretæren peker på det faktum at dette var viktige punkter for den tidligere regjeringen.

– Dette var sentrale mål for ordningen da den ble innført av Solberg-regjeringen i 2015.

Videre sier Bekeng at hans departement ikke ser noen problemer med at helsetjenesten samarbeider med det private, men understreker at «det må skje på vår felles helsetjenestes premisser».

– Vi skal avvikle godkjenningsordningen på en trygg måte, slik at pasientene og brukerne blir ivaretatt. Avviklingen vil kreve et lovarbeid, så vi vil i første omgang legge fram et høringsnotat om saken, slik at alle relevante interessenter kan uttale seg, avslutter Bekeng, som også legger til at de vil komme tilbake med et satt tidspunkt for selve avviklingen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!