Helsedata er gullet – men gruven er stengt
Vi har brukt snart en milliard kroner på å tilrettelegge for tilgang på helsedata, men står fortsatt uten en enkel tilgang. Dette er uholdbart.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Fredrik Syversen
Innlegg: Fredrik Syversen, direktør for strategi og forretningsutvikling i IKT-Norge
BÅDE REGJERINGENE til Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) har satt næringsutvikling i helsesektoren som en målsetting for sin næringspolitikk. Solberg-regjeringen fikk også laget en stortingsmelding om helsenæringen, som lovpriste mulighetene for verdiskaping som ligger i norske data.
Ett av tiltakene som ble lovet, var den såkalte Helsedataanalyseplattformen (HAP). Plattformen, som har kostet norske skattebetalere over 700 millioner kroner, er i utgangspunktet vel anvendte penger.
UAVKLART. Helsedataanalyseplattformen er i prinsippet ferdigstilt, men ingen har tilgang før forretningsmodellen er avklart. Norge har mye data og mange registre, men problemet er at alle disse dataene er fragmentert på mange ulike registre – som har hver sin lovhjemmel og tilgang.
Det er denne felles tilgangen til ulike dataregistre Helsedataanalyseplattformen nå skal løse. Med moderne teknologier, som kunstig intelligens, maskinlæring og bruk av kvantecomputing, får vi nye og ikke minst mindre kostbare muligheter til å skape merverdi av disse dataene.
Det hjelper ikke å ha verdens beste data når ingen har tilgang til å foredle dem
Myndighetene har opprettet virksomheten Helsedataservice, som både skal ta betalt og behandle søknader om tilgang. Dette skal ligge under Direktoratet for e-helse, som også uttaler seg i saken om Dele Health Tech.
USIKKERHETEN. Det er en rørende enighet om at dette går for tregt – og at vi nå har en løsning på gang. Her er spørsmålene som må stilles: Hva gjør dere med det, hva skal dette koste – og hva er premissene for prisingen?
Her er vi ved kjernen: Myndighetene har laget en løsning som nå skal bidra til inntekter, og prisen er uviss. For våre medlemmer er usikkerheten – og tiden det tar før det blir avklart – et stort hinder. Dette bidrar til at man ikke får dynamikken mellom brukerne og dataeierne på plass, noe som er helt nødvendig.
GRATIS TILGANG – I TO ÅR. Vårt forslag er at man i en toårsperiode gjør tilgang gratis for dem som deltar, og heller krever en form for tilbakebetaling av resultatene som selskapene eventuelt bygger på dataene.
Det er nå av ytterste viktighet at vi får brukere på plattformen – hvis vi ikke skal oppleve at selskapene går videre til andre land som har en enklere og billigere tilgang.
Det hjelper ikke å ha verdens beste data når ingen har tilgang til å foredle dem. Det er på tide å ta sjanser – og handle raskt.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kommentarer
-
Henning Jensen 14.12.2021 11.00.50
Ytterligere et prosjekt i rekken av feilslåtte IT-prosjekter med offentlige milliarder i dass ?. Det kan vel også være en ferskvare problematikk i saken - hvis ikke data bare skal bli til nytte for historikere om en årrekke. - Så enig med forfatteren - skal helsedatanalyseplattformen ha hensikt må etableres tilgang.