Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

UTSATT: Leger og sykepleiere gjør et bykst på denne oversikten.

Foto: GettyImages

Disse yrkesgruppene er mest utsatt for covid-19-smitte

Stor økning hos leger og sykepleiere.

Publisert: 2021-12-10 — 06.00

Arbeidstakere i yrker med hyppig kontakt med andre, som ansatte på serveringssteder og helsepersonell, har hatt flere tilfeller av påvist covid-19 enn andre.

Fra under- til over gjennomsnittet
Forskere ved Folkehelseinstituttet har tidligere undersøkt om yrkesgrupper som har hyppig kontakt med kunder, elever, brukere eller pasienter har økt risiko for covid-19.

– Bartendere og servitører er fortsatt de yrkesgruppene med flest bekreftede tilfeller. Lærere og assistenter i skole og barnehage har også noe høyere smitteforekomst enn gjennomsnittet for alle i yrkesaktiv alder, sier Karin Magnusson, forsker ved Folkehelseinstituttet og førsteforfatter av studien som er publisert tidligere.

Antall tilfeller av covid-19 per 1000 personer i utvalgte grupper. Skjermdump fra FHI:

– Antall bekreftet smittede leger og sykepleiere er igjen høyere enn gjennomsnittet etter å ha vært lavere enn gjennomsnittet våren 2021.

Les mer om funnene på Folkehelseinstituttets egne hjemmesider.

Undersøkelsen viser at smitteforekomsten har økt i de fleste yrkesgruppene i høst.

– Forskjellene mellom yrkesgruppene er de samme som før, bortsett fra at leger og sykepleiere har gått fra å ligge under gjennomsnittet i vår til å ligge over gjennomsnittet nå i høst, sier Magnusson.

Enkelte hurtigtester oftere enn andre
Hun legger til at forskjellen mellom periodene kan skyldes endringer i testmønstre og at tiltak som blir iverksatt kan treffe ulike tjenester, bransjer og sektorer ulikt.

– For eksempel har vi nå en utstrakt bruk av hurtigtester som kan bety at færre tester seg på teststasjonene nå enn i starten av året. Enkelte yrkesgrupper hurtigtester seg kanskje oftere enn andre. I våre analyser var det kun mulig å inkludere PCR-tester, sier forskeren.

Magnusson understreker også at de ikke har tatt hensyn til tidligere gjennomgått covid-19 eller vaksinering. Forskeren forklarer at hvis mange i en yrkesgruppe fikk vaksine, eller opplevde smitte tidlig i pandemien, vil det være færre som kan smittes på nytt.

Tidligere har forskerne studert innleggelser og funnet at antall innleggelser varierer lite mellom forskjellige yrkesgrupper. Dermed ble heller ikke antall sykehusinnleggelser studert i denne runden.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!