Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SVARTEPER: – Ryggdekningen fra politisk ledelse har forandra seg. Man har prøvd å lage skreddersøm for vaksinering i kommunene. Når det så kommer pliktbestemmelser via e-post, så føler man at den tilliten som var der har forvitret, sier Cato Innerdal, kommuneoverlege i Molde.

Foto: Sondre Innerdal

Kommuneoverleger reagerer på manglende støtte

Over 70 kommuneoverleger har signert en kronikk på NRK Ytring om at de mener regjeringen skaper en falsk oppfatning om at kommunene er trege på å gi en tredje vaksinedose. – Støtten som var der, oppleves som borte, sier kommuneoverlege Cato Innerdal til Dagens Medisin.

Publisert: 2021-12-03 — 14.50 (Oppdatert: 2021-12-03 — 14.50)

Bjarte Sørensen, kommuneoverlege i Hjelmeland, og kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal, skriver i en kronikk på NRK Ytring at de må sende tilbake tredjedoser – fordi de ikke har nok armer å sette vaksinene i.

I kronikken skriver Sørensen og Innerdal at regjeringen driver et politisk spill, som fører til at kommunene sitter igjen med «svarteper»:

SAMME LAG: – Kommunene og vi i helsemyndighetene befinner oss på samme banehalvdel og skyter mot det samme målet, men vi har ulike oppgaver, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Foto: Vidar Sandnes

«Som kommuneoverleger opplever vi nå at den politiske ledelsens selvopplevde handlingskraft livnæres av dårlig skjulte spark mot kommunene. Samtidig som man skryter av kommunenes jobb, så er budskapet rimelig konsistent: «Kommunene skal ...»».

Sørensen og Innerdal skriver at det er flere gode grunner til at kommunene ikke har fått vaksinert eldre over 65 år i løpet av kort tid – og at noe av grunnen er at vaksinene ble omfordelt. Det førte til at mange kommuner måtte sette svært mange doser i juli og august, som igjen medførte at tredje dose for mange ikke kan settes før i jula eller i januar.

Prioriterte influensa
Cato Innerdal peker på at en annen grunn til at det har gått tregt med tredje dose, var at kommunene fikk beskjed om å prioritere influensavaksinering – før det kom en kontrabeskjed om dette.

– Nå er det i tillegg sånn at myndighetene har begynt å sende ut en satt mengde doser vaksiner til kommunene. Det fører til at vi må avbestille de fordi vi får for mange, sier Innerdal til Dagens Medisin.  

Mange har signert
72 kommuneoverleger har signert kronikken på NRK Ytring.

– Vi har blitt kontaktet av flere kommuneoverleger i etterkant som ønsker å signere den. Det at ordlyden har forandret seg, med at «kommuner skal» og «må», gir en opplevelse av at den backingen vi hadde fra tidligere politisk ledelse har forvitret, sier Cato Innerdal til Dagens Medisin.

Innerdal forklarer at de ser en tydelig endring i ordlyden fra regjeringen, som fører til at mange kommuneoverleger føler at støtten ikke lengre er like god.

– Ordlyden fra departementet og ministeriet er at «kommunene skal». Da skapes det en forventning i befolkningen om at alle skal vaksineres. Vi blir kontaktet av folk som er under 65, som fikk vaksine for 4,5 måneder siden, og lurer på om ikke de også kan få vaksine. Da må vi fortelle dem at de må vente til det har gått fem måneder. Men plutselig kan vi få beskjed om at intervallet skal justeres, og da vil igjen denne personen oppfatte at vi er firkantet.

Uforutsigbart?
Innerdal tror en endring av intervallet plutselig kan komme over natta og bruker kommunikasjonen om influensavaksiner som eksempel.

– Først fikk vi beskjed om å sette influensavaksiner. Og så fikk vi plutselig beskjed om å sette koronavaksiner først. Så var det en bestemmelse om at vi måtte vente en uke mellom å sette koronavaksine etter influensavaksine, og så ble det lov å sette de samtidig.

Innerdal viser til at det er en pliktbestemmelse at alle kommuner skal etablere et drop-in-tilbud etter kontortid.

– Rundt omkring har man laget ulike skreddersømmer for å få vaksinert flest mulig, fortest mulig. Når departementet går inn og sier at vi skal ha et drop-in-tilbud, uavhengig av hvordan vi har organisert vaksinasjonen i en helhet, oppleves det som mistillit. De bruker en pliktbestemmelse, for å vise handlingskraft.

– Kan gi økt svinn
Innerdal peker på at drop-in-systemene som kommunene nå oppretter også føre til økt vaksinesvinn.

– Dersom man må åpne et vaksineglass før man stenger, må man kaste de siste fem dosene om man ikke finner en arm.

Innerdal mener det nå er viktig å gi tillit og forutsigbarhet for kommunene.

– Tillit skaper ro i en kaotisk situasjon. Vi opplever at den støtten som var der, ikke er der på samme måte lenger. Dette skaper problemer med å planlegge. Når man i tillegg skaper forventinger i befolkningen, presser man kommunene og pisker den «halvdaue hesten enda litt ekstra».

 

– Vi jobber sammen
– Flere kommuneoverleger mener regjeringen driver med politisk spill og gir kommunene «svarteper». Hva er kommentaren til det?

– Vi spiller ikke mot hverandre, vi jobber sammen for å håndtere en pandemi. Kommunene og vi i helsemyndighetene befinner oss på samme banehalvdel og skyter mot det samme målet, men vi har ulike oppgaver, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en kommentar om kronikken og utsagnene til Innerdal.

Kjerkol sier helsemyndighetene skal bidra slik at kommunene har vaksinene og midlene de trenger.

– Vi skal bidra slik at kommunene har det de trenger for å gjøre denne viktige jobben, som nok vaksiner og at de får dekket utgifter de har til pandemihåndtering.

Hun viser også til at mange kommuner har etterlyst en tydeligere strategi for å håndtere pandemien. 

– Det har vi gitt dem, og i denne strategien har vi sagt at det viktigste er å få gitt befolkningen over 65 år en tredje dose før jul. 

Helse- og omsorgsministeren forstår at mange nå står i en vanskelig situasjon.

– Jeg er opptatt av å ha tett dialog med kommunene, og har derfor hatt mange møter med dem. Jeg vet at veldig mange kommuner nå står i en krevende situasjon, og har oppfordret dem til å prioritere den tredje dosen til de eldste aller først. Jeg har oppfattet at dette er en klargjøring mange kommuner er enig i og syntes det var fint å få, sier hun.   

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!