Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

BEKREFTET: Det blir en booster-dose på helsepersonell, sa Ingvild Kjerkol på torsdag.

Anbefaler booster-dose til helsepersonell

Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap), orienterte torsdag om koronasituasjonen.

Publisert: 2021-11-04 — 18.10

Folkehelseinstituttet har skrevet et faglig grunnlag til regjeringen, hvor de anbefaler å åpne for en booster-dose, altså en tredje dose, til helsepersonell i førstelinjen.

– Dette vil i første omgang være personell ved sykehjem og i hjemmetjenesten, og eventuelt personell med tilsvarende pasientkontakt som arbeider innenfor andre deler av primær- og spesialisthelsetjenesten, skriver FHI.

– På tide å brette opp ermene
I samme skriv kommer det frem at en tredje dose også kan bli aktuelt for de utenfor helsesektoren på et senere tidspunkt, avhengig av smittetrykk og kunnskap om situasjonen.

LES OGSÅ: COVID-19 og RS-VIRUSET SKAPER PROBLEMER FOR SYKEHUSENE

På pressekonferansen torsdag kveld kunne Kjerkol fortelle at de ønsker å begynne med de som fikk sin første vaksine først. Helsesjefen gjentok også hvor viktig det er å holde seg hjemme hvis man kjenner på symptomer.

– Vi har i ettermiddag hatt et veldig nyttig møte med kommunene for å høre hvordan de opplever håndteringen av pandemien. Det har vært veldig nyttig for meg. Det er ikke behov for å innføre nasjonale tiltak enda, men det er på tide å brette opp ermene, sa Kjerkol.

ORIENTERTE: Generaldirektør i FHI, Camilla Stoltenberg, deltok også på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Vidar Sandnes

Og fortsatte:

– Det er viktig at kommunene med utbrudd ikke nøler, men at de ber om hjelp hvis de trenger det. Jeg minner om at vi har nasjonale tiltak, og det viktigste vi gjør er å holde oss hjemme og isolerer oss hvis vi er syke. Da hindrer vi virusene i å spre seg.

Vil kreve god dialog
Kunnskapsministeren har også varslet at det blir unntak fra fraværsgrensa ut skoleåret.

– Det vil bli en lettelse for ungdommer, men også for travle fastleger, sa Kjerkol på pressekonferansen.

Kjerkol fikk også spørsmål fra VG om hvorfor det ikke rulles ut booster-dose til andre enn helsepersonell med pasientkontakt:

– Vi starter med dem som har pasientkontakt, det er viktig å beskytte den førstelinjen. Det er viktig å si at det blir enda en oppgave for kommunene, så vi må ha god dialog mellom FHI og kommunene så vi får rullet ut det på en måte som gir beskyttelse i helsetjenesten.

Generaldirektør i FHI, Camilla Stoltenberg, bekreftet også at grunnen til at nordmenn i dag ikke har muligheten til å få Covid-19-vaksinen og influensa-vaksinen samtidig, slik de gjør i for eksempel England, er muligheten for bivirkninger.

Smittetrenden er økende i fylkene Trøndelag og sannsynligvis i Oslo, Viken, Troms, Finnmark og Vestland, meldte Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport onsdag. FHI anslår i ukerapporten at det såkalte reproduksjonstallet (R-tallet) for Oslos del er 1,5.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!