Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

Skjermdump fra fremlegging av Nobelprisen i fysiologi og medisin.

Nobelprisen i fysiologi og medisin til sanse- og berøringsforskning

Mandag ble nobelprisen i fysiologi og medisin delt ut til David Julius og Ardem Patapoutian for forskningsoppdagelser på nervesignaler for hvordan vi føler varme og berøring.

Publisert: 2021-10-04 — 12.19

Nobelprisen i fysiologi og medisin ble delt ut mandag, ved Karolinska Institutet i Stockholm.

– Nobelforsamlingen ved KI har i dag besluttet at nobelprisen i medisin 2021 skal deles likt mellom David Julius og Ardem Patapoutian for detektorer for temperatur og berøring, sier Thomas Perlman, Sekretær ved Nobelkomiteen.

 • David Julius er professor ved University of California, San Fransisco.
 • Ardem Patapoutian er professor ved Scripps Research, La Jolla i Los Angeles.

– Forskerne har bidratt til å avsløre hvordan vi sanser, forklarte medlem av Nobelkomiteen, Patrik Ernfors.

Forsket på chili
Julius forsket på hvordan Capsaicin, den aktive substansen i chilipepper, skaper en brennende følelsen når man spiser chillipepper. Arbeidet som forskerne gjorde, identifiserte reseptoren for denne brennende følelsen.

– Forskerne lagde millioner av DNA-fragmenter, for å prøve å finne proteinet som reagerer på capsaicin. Til slutt identifiserte de reseptoren TRPV1. Når de så testet hvordan denne reagerte på varme, så han at den også ble aktivert av varme, forklarte Ernfors under utdeling av prisen.

Deretter fant forskerne TRPM8-reseptoren, som påvirkes av kulde, og senere flere andre reseptorer som ble påvirket av ulike temperaturer.

Berøring
Patatpoutian jobbet videre med prinsippet for å undersøke om det var nervesignaler som ble satt i gang dersom man fikk en mekanisk kraft (et trykk) inn mot en celle. Disse signalene ble kalt for PIEZ01 og PIEZ02. Disse sensorene ble brukt for å videreformidle berøring.

– Arbeidet har låst opp en naturhemmelighet ved å forklare de molekylære basisgrunnlaget av følelsen av å brenne seg, og mekanisk kraftpåvirkning. Dette representerer et grunnlag for vår forståelse av temperatur, berøring og forståelsen av hvor kroppen vår er, som kalles propriosepsjon. I videre arbeid vil TRP- og PIEZ-kanaler bli viktige i mange aspekter av fysiologi, sa Patrik Ernfors, medlem av Nobelkomitteen.

En pressemelding fra Karolinska Institutet med flere detaljer om teknologien, kan du lese her!

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!