Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

NASJONAL ORDNING: Det var under Legeforeningens valgdebatt at Høie kom med nyheten om å gjøre ordningen med allmennleger i spesialisering (ALIS) til en nasjonal ordning. Foto: Skjermdump fra debatten

Vil gjøre ALIS til nasjonal ordning

Helse- og omsorgsminister Bent Høie slapp i dag nyheten om at regjeringen ønsker å gjøre ordningen med allmennleger i spesialisering (ALIS) til en nasjonal ordning i statsbudsjettet for 2022.

Publisert: 2021-09-07 — 09.41

Det var under Legeforeningens valgdebatt at Høie kom med nyheten.

– Legeforeningen har hatt et punkt de ikke fikk gjennomslag for i Handlingsplanen for allmennlegetjenesten; å gjøre ALIS-ordningen til en obligatorisk nasjonal ordning. I statsbudsjettet for 2022 blir ordningen nasjonal.

– Det betyr at den omfatter alle kommuner, det vil ikke være egenandel for kommunene og alle allmennleger som skal inn i spesialiseringsløp vil få mulighet til å gå inn i ordningen, uttalte Høie.

– Det tror vi er viktig for dem som starter et løp for å bli spesialisert i allmennmedisin. De må få samme trygghet og forutsigbarhet som dem som starter løp inn mot sykehusene.

Følger opp økning i LIS-stillinger
– Det andre jeg ønsker å presentere er at vi nå klarer å følge opp økningen i antall LIS-stillinger. Vi har økt dem kraftig de siste årene og tar nå siste biten i budsjettet for 2022. Det øremerkes midler til 62 stillinger, halvparten til spesialisering i allmenntjenesten og halvparten til spesialisering i psykisk helse- som er to av utfordringene vi skal diskutere her i dag, sa Høie.

Ordstyrer Anne Grosvold spurte Legeforeningens president, Anne Karin Rime om en umiddelbar reaksjon.

– Det er veldig bra. Det er to viktige punkter for Legeforeningen og pasientene. Vi mener nettopp at dette går ut over pasientene.

– Bra at Stortingets vedtak følges opp
– Fortsett å by over hverandre, oppfordret Rime.

Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet var enig i at det var bra.

– Det er veldig bra at Stortingets vedtak følges opp, uttalte Kjerkol.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Nicholas Wilkinson 08.09.2021 14.22.31

  Helsepolitisk talsperson i SV

  Så bra at regjeringen endelig vil følge opp vedtak fra Stortinget som SV har fremmet.

 • Sven Richard Haugvik 08.09.2021 08.15.06

  Lege

  Hvor mye penger er det her snakk om - angitt i NOK, samt kriteriene for kommunene å søke? Er 20% egenfinansiering fra kommunens siden fortsatt et element? Veiledningskompensasjon: - her er det fra før svært lave satser, nært demotiverende praksiskompensasjon for oss spesialister i allmennmedisin som er dedikert for oppdraget - 3 år for hver ALIS. Hvor meget er satt av her? Hvor ble det av de nasjonale ALIS-kontorene (er veldig synlig på papiret, men umulig å treffe i praksis - i alle fall i Helse Sør-ØST / ØST, hvor vi riskikere at Oslo / Viken spiser ressursene som er avsatt til underkontorene - på papiret)?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!