Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

INTERNASJONALT: Forsker Arne Søraas påpeker at studien vil gi nyttig informasjon for høsten og vinteren og understreker verdien for de som enda ikke har fått vaksine både i Norge og andre land.

Foto: Vidar Sandnes

Transtudien er forsinket

– Vi jobber på spreng nå. Vi vil jo få ut svarene så fort som mulig, sier forsker og lege Arne Søraas. 

Publisert: 2021-08-06 — 12.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

I Transtudien fikk deltakerne tilsendt enten tran eller maisolje – begge tilsatt sitronsmak. Dette skulle de ta hver dag gjennom vinteren. 

Arne Søraasinfeksjonsmedisiner og forsker ved Oslo universitetssykehus håpte å ha resultatene klare i vår. 

SARS-CoV-2-smitte hos en av de ansatte og dermed sykefravær er noe av bakgrunnen for forsinkelsene i sluttfasen, forklarer Søraas, før han legger til at det er en stor studie. 

LES OGSÅ
Håper på 70.000 deltakere i tran-studie om forebygging av covid-19

– Vi har ikke forsket på hvordan vi skal unngå covid-19, på grunn av covid-19, paradoksalt nok.

Transtudien er forøvrig en understudie av "Koronastudien".

Omtrent 600 smittet 

Studien, som er dobbeltblindet og randomisert, skal undersøke hvorvidt tran kan forebygge SARS-CoV-2, forkjølelser og eventuelle andre helseeffekter.

– Det er selvfølgelig kjempespennende, og vi håper jo at vi kan vise at man kan forebygge covid-19 med tran. 

Målet var 70 000 deltakere, men totalt har rundt 30 000 personer deltatt.

Søraas røper at omtrent 600 av deltakerne har testet positivt på SARS-CoV2-infeksjon, men at resultatene fra studien ikke er klare ennå.

– Det er veldig mange som er spente. Vi mener at studien er veldig viktig, også for å avklare om D-vitamin har en forebyggende effekt. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!