Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

RØYKESLUTT: Legemiddelet Vareniklin (Champix) brukes av voksne for å slutte å røyke. Illustrasjonsbildet viser ikke Vareniklin. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Partier med røykeslutt-legemiddel tilbakekalt

Legemiddelselskapet Pfizer tilbakekaller partier med vareniklin (Champix) etter funn av N-nitroso-vareniklin urenheter som var over selskapets grense for akseptabelt daglig inntak.

Publisert: 2021-07-16 — 10.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vareniklin (Champix) brukes av voksne for å slutte å røyke. Legemiddelverket varslet den 7. juni i år om salgsstopp av vareniklin (Champix), og affiserte partier er tilbakekalt på grossistnivå. Legemiddelverket skriver på sin side at tilbakekalling og stopp i distribusjon vil føre til mangel på vareniklin (Champix), og at helsepersonell ikke bør forskrive legemiddelet til nye pasienter.

Bakgrunnen for tilbakekallingen er at Pfizer har testet partier med vareniklin (Champix) N-nitroso-vareniklin og testresultatene indikerte at nivåene av N-nitroso-vareniklin i visse partier oversteg Pfizers produktspesifikke nivå av ADI (akseptabelt daglig inntak red.anm).

N-nitroso-vareniklin er et nitrosamin. Nitrosamin er klassifisert som mulig kreftfremkallende for mennesker. Nitrosaminer finnes i svært lave nivåer i vann og mat, inkludert røkt eller grillet kjøtt, meieriprodukter og grønnsaker. Nitrosaminurenheter kan øke risiko for kreft hvis man over lengre tid blir eksponert for høyere nivåer enn det som er akseptabelt.

Funnet er ikke forbundet med noen endringer i produksjonen av vareniklin (Champix). Legemiddelverket skriver at basert på tilgjengelige data er det ingen umiddelbar risiko for pasienter som tar legemidlet, og at for å unngå umiddelbar mangel kan apotek selge ut det de har på lager.

Legemiddelverket skriver at for pasienter som allerede bruker legemiddelet blir det antageligvis ikke mulig å fullføre behandling, og helsepersonell bør vurdere å sette pasient på alternativ behandling.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!