Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Norsk kreftforskningsselskap inngår samarbeid med legemiddelgigant

Det norske kreftforskningsselskapet Cytovation har inngått avtale med legemiddelselskapet MSD.

Publisert: 2021-07-05 — 10.06
Denne artikkelen er over ett år gammel.

ANERKJENNELSE: – Dette er en stor anerkjennelse av teknologien, forskningen og resultatene vi har skapt, uttaler Lars Prestegarden, administrerende direktør i Cytovation. Foto: Cytovation

– Dette er et gjennombrudd for Cytovation og en stor anerkjennelse av teknologien, forskningen og resultatene vi har skapt. I tillegg til at det er åpenbare fordeler ved å samarbeide med en av de beste og største innen industrien, har samarbeidsavtalen en betydelig kommersiell verdi for oss, uttaler Lars Prestegarden, administrerende direktør i Cytovation i en pressemelding.

Cytovation utfører nå klinisk utprøving sammen med ledende sykehus og kreftforskere i Europa, og nødvendig patenter over hele verden har blitt sikret, skriver selskapet i pressemeldingen.

Fase 2-studier kommer

– I tidlig fase av kliniske studier har vi hatt lovende resultater med CyPep-1. Fra det prekliniske programmet har vi også sett at en kombinasjon med anti-PD-1 antistoffer gjør at effekten blir enda bedre, uttaler Prestegarden.

– Vi planlegger fire forskjellige studier med MSD: en fase 1 og tre fase 2-studier, et stort program som forplikter begge parter over mange år, sier Prestegarden til Dagens Medisin.

En del av samarbeidet med MSD er at molekylet CyPep-1 utprøves i flere faser i kombinasjon med MSD sin kreftmedisin pembrolizumab (KEYTRUDA). I første omgang skal kombinasjonen testes på 15 pasienter, resultatene er ventet i starten av 2022. Deretter kommer en fase 2-studie på 90 pasienter med kreftsykdom i hode og hals, brystkreft og føflekkreft.

LES OGSÅ
Norske pasienter med i lovende kreftstudie: – Kan bli en del av standardbehandlingen

– Den første studien med femten pasienter i august/september. Der vil vi se resultater fortløpende, og det vil komme regelmessige oppdateringer. Allerede ved nyttår vil vi vite mye om hvordan det går med disse pasientene, sier Prestegarden.

Oppdaget i 2011

– Vi kommer fra et sted hvor bioteknologi ikke er en stor industri. Med dette samarbeidet får vi spille på lag med de beste innen feltet, sier Prestegarden.

– Vi har hatt uformell dialog over lengre tid der vi har diskutert teknologien og delt visjonene våre. Da de første dataene fra utprøving i mennesker ble klare, dreide samtaler i retning av hvordan vi kunne utvikle dette sammen, uttaler Prestegarden i pressemeldingen.

Det var Prestegarden sammen med Rolf Bjekvig og Per Eystein Lønning, begge professorer ved Universitetet i Bergen (UiB), som oppdaget molekylet CyPep-1 i 2011. Molekylet hjelper kroppens immunforsvar til å forstå hvordan den skal angripe kreften, ved at den søker opp, gjennomborer og dreper kreftceller.

Kreftforskningensselskapet Cytovation ble etablert i 2001 av kreftforskere av kreftforskere fra miljøet rundt UiB. Selskapet eies av gründere, UiB, Haukeland universitetssjukehus og forskjellige vekstkapital miljøer.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Lars Prestegarden 5. juli kl. 13.48

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!