Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

GOD EFFEKT: Fastlegene som deltok i studien opplevde at de forbedret sin praksis for utskrivning av reseptbelagte medisiner med høy bivirknigsfare til eldre pasienter. 

Foto: Colorbok

Deltok på kurs - reduserte medisinforskrivningen til eldre

Fastleger i Molde skriver ut signifikant færre definerte døgndoser av flere typer legemidler sammenlignet med tidligere. 

Publisert: 2021-06-29 — 06.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Nicolas Øyane, Senter for kvalitet i legekontor (SKIL)

25 fastleger i Molde kommune har deltatt på et kvalitetskurs i legemiddelgjennomgang som Senter for kvalitet i legekontor (SKIL) nå har undersøkt effekten av. Målet var å se om kurspakken fungerer i praksis.

– Vi har visst at legene er fornøyde med kurspakkene våre. Men vi har ikke tidligere fått objektive mål som sier noe om faktiske endringer i praksis, sier Nicolas Øyane, som er forsteforfatter av studien publisert i Scandinavian Journal of Primary Health Care, samt leder for SKIL.

Prosessmålet er antallet gjennomførte legemiddelgjennomganger. Resultatmålet er utleverte legemidler med høy bivirkningsfare fra apotek til pasienter i alderen 65 år eller eldre.

Signifikant reduksjon
Forskerne fant en signifikant reduksjon i utleverte døgndoser i Molde, sammenlignet med nasjonale gjennomsnittsdata, for benzodiazepinderivater, benzodiazepinrelaterte medisiner, medisiner for urinfrekvens og inkontinens og ikke-steroide antiinflammatoriske og antireumatiske medisiner.

– Vi finner at det er sammenheng mellom at legene opplever forbedring av egen praksis og faktisk endring i utførte legemiddelgjennomganger og utskrivning av legemidler med høy bivirkningsfare, som for eksempel benzodiazepiner til eldre pasienter, sier Øyane videre, men understreker:

Det er sammenheng mellom at legene opplever forbedring av egen praksis og faktisk endring.
Nicolas Øyane

– Noen eldre må ha disse legemidlene, men det må vurderes kritisk. Vi vet at polyfarmasi er en av de viktigste årsakene til pasientskade blant eldre. 

Ser ut til å vedvare
Legene som har deltatt i studien tok alle et SKIL-kurs i legemiddelgjennomgang mellom høsten 2019 og våren 2019.

– Vi har sett på data fra før de begynte med kurset, etter at de begynte og også et halvt år etterpå for å se om vi klarte å måle andre objektive endringer enn legenes positive opplevelse. Den gode praksisen ser ut til å vedvare, sier Øyane.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!