Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Ennå uklart om gluten påvirker kognitive funksjoner

Foreløpig kan man ikke trekke sikre konklusjoner om hvorvidt gluteninntak innvirker på kognitive funksjoner for pasientgruppen med ikke-cøliakisk gluten-/hvete-sensitivitet (NCG/WS) – og for middelaldrende kvinner generelt.

Publisert: 2021-06-28 — 05.22
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Dag Tveiten

Innlegg: Dag Tveiten, bioingeniør og laboratoriesjef ved Lab1, Sandvika
Jon Norseth, overlege dr.med., spesialist i medisinsk biokjemi ved Lab1

JOURNAL OF THE AMERICAN Medical Association (JAMA) er ansett for å være en av de mest anerkjente og respekterte legetidsskriftene i verden. Det er derfor skuffende at JAMA har akseptert en nylig publikasjon om effekt av gluten på kognitive funksjoner som har klare metodologiske feil og mangler. Studien er også kommentert i et nylig nyhetsbrev fra Norsk Helseinformatikk (NHI.no), skrevet av professor dr.med. Terje Johannessen.

Jon Norseth

Forfatterne av JAMA-studien undersøker effekt av gluteninntak på kognitive funksjoner hos 13.494 middelaldrende kvinner uten cøliaki. Forskerne fant ingen assosiasjon mellom gluteninntak og kognitive symptomer.

HJERNETÅKE. Det er fra tidligere velkjent at kognitive symptomer, spesielt redusert hukommelse og «hjernetåke», er nokså vanlig hos pasienter som er diagnostisert med cøliaki, og derfor er denne gruppen sannsynlig ikke tatt med i undersøkelsen. Pasientgruppen med ikke-cøliakisk gluten-/hvete-sensitivitet (NCG/WS) er imidlertid medtatt i undersøkelsen.

NCG/WS er definert ved mage-/tarmsymptomer (magesmerter, luftplager, diare/obstipasjon) og ekstra-intestinale symptomer – som redusert hukommelse og «hjernetåke» – og som utløses av gluten i form av hvete, rug eller bygg uten at det er cøliaki.

Pasientgruppen med ikke-cøliakisk gluten-/hvete-sensitivitet mangler gode diagnostiske markører, men i denne studien burde man ha selektert kohorten med basis i serologiske tester tilknyttet glutensensitivitet uten cøliaki

MANGELFULL SELEKSJON. JAMA-studien er ikke justert for kvinner med NCG/WS. Undersøkelsen burde ha fokusert nettopp på denne gruppen for å undersøke om inntak av gluten påvirker kognitive funksjoner hos disse pasientene, alternativt ha utelukket denne pasientgruppen for å få et representativt materiale for å si noe om effekt av gluten på kognitive funksjoner på befolkningen generelt.

Studien lider derfor under av mangelfull eller feilaktig seleksjon av deltakere.

SEROLOGISKE TESTER? Vi er klar over at NCG/WS mangler gode diagnostiske markører, men vi mener at man i studien burde ha selektert kohorten basert på serologiske tester knyttet til glutensensitivitet uten cøliaki, som anti-IgA/IgG gliadin (AGA), anti-IgG gluten og anti-IgG/IgA transglutaminase-6, samt gluteneksorfiner i urin.

Først da kan man trekke sikrere konklusjoner om hvorvidt gluteninntak innvirker på kognitive funksjoner både for denne pasientgruppen og for middelaldrende kvinner generelt.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Dagens Medisin, fra Kronikk og debattseksjonen i 10/11-utgaven

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!