Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Riksrevisor Per Kristian Foss.

Foto: Vodar Sandnes

Massiv kritikk av arbeidet med «Én innbygger – én journal»

Riksrevisjonen nær slakter helsemyndighetenes arbeid med den store IKT-visjonen i helsevesenet.

Publisert: 2021-06-22 — 10.28
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Riksrevisjonen har undersøkt Helse- og omsorgsdepartementets og Direktoratet for e-helses jobb med Én innbygger – én journal.

I sum er det få lovord om arbeidet med visjonen som har pågått i årevis.

LES OGSÅ
Har brutt reglene i 11 av 14 anskaffelser Riksrevisjonen har undersøkt

Riksrevisjonen oppsummerer det de anser som sterkt kritikkverdig slik:

 • Utredningen av Én innbygger – én journal har hatt betydelige svakheter.

 • Helse- og omsorgsdepartementet ikke har fulgt opp, kvalitetssikret og rapportert på en god måte.

 • Direktoratet for e-helse i 2020 nedprioriterte samhandlingsløsningen i forprosjektet for Akson, selv om behovet da hadde vært godt kjent i fem år.

Videre mener de det er alvorlig at pasientens legemiddelliste,  den elektroniske oversikten over pasienters legemidler, er forsinket.

–  Utredningen av Én innbygger – én journal har, til tross for stort omfang og over åtteårs varighet, betydelige svakheter, heter det i rapporten fra Riksrevisjonen som legges frem tirsdag.

–  Vi anser det som alvorlig at legemiddellisten er blitt forsinket, og at dette delvis er på grunn av mangelfull styring, skriver Riksrevisjonen.

–  Selv om kompleksiteten i å innføre en slik løsning er stor, er pasientskader som følge av dårlig oversikt over legemidler en stor utfordring for pasientsikkerheten.

–  Vi mener også det er sterkt kritikkverdig at Direktoratet for e-helse i 2020 gjorde en aktiv nedprioritering av samhandlingsløsningen i forprosjektet for Akson - spesielt ettersom behovet for en slik løsning da hadde vært kjent i nesten fem år.

Det var Direktoratet for e-helse, som ble opprettet i 2016, som etterhvert fikk ansvaret for å virkeliggjøre visjonen fra stortingsmeldingen «Én innbygger – én journal», som kom i 2012. Den skulle løse problemet med at helsevesenet besto av mange små systemer som virket hver for seg, og som ikke snakket sammen.

Kritikken mot det foreslåtte journal og samhandlingsløsningen Akson haglet fra nær alle aktører i fjor: Politikere, Legeforeningen, IKT-Norge, leverandører og forskere advarte sterkt mot milliardprosjektet.

Les alle Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson her

Riksrevisjonen betoner i tillegg at sentrale fagmiljøer ikke har blitt tilstrekkelig involvert, og utredningene kunne vist til et bredere forskningsgrunnlag.

–  Det valgte konseptet for Akson har høy kompleksitet, usikkerhet og risiko, men Direktoratet for e-helse har avvist noen forslag om å dele opp tiltaket som kunne ha redusert risikoen.

–  Konsekvensene for helsenæringen er ikke tilstrekkelig vektlagt, skriver de i rapporten.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Henning Jensen 24.06.2021 14.11.41

  Lege

  Dette er en forventet utstilling av departementets og dir. E-helse sin inkompetanse. Og når mon så næste 22 milliarder følger etter, rett i dass ? Så kommer noen tafatte forsøk på å finne årsak og syndebukker, og dernest nasjonalsporten å legge seg flat - "Dette må vi ta læring av". I en situasjon der primær- og sykehus helsetjenester , undervisning og eldreomsorg sultefores, kunne 22 milliarder ha kommet godt med. Men konsulentbransjen fryder seg og venter på neste tabbe.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!