Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

GIR ROS: Helse- og omsorgsminster Bent Høie (H) er stolt over at Verdens helseorganisasjon fremhever arbeidet ved Blakstad sykehus.

Foto: Vidar Sandnes

WHO løfter frem norsk medisinfritt helsetilbud

Verdens helseorganisasjon (WHO) løfter frem den medisinfrie behandlingen ved Blakstad sykehus i en ny veileder for fremtidens helsetjenester.

Publisert: 2021-06-11 — 06.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

I en fersk internasjonal veileder for psykisk helsevern, trekkes det frem tre døgntilbud på sykehusnivå. Ett av dem er tilbudet ved BET-seksjonen ved Blakstad sykehus i Asker kommune, i helseforetaket Vestre Viken.

BET står for basal eksponeringsterapi og er en form for medisinfri behandling. 

Veilederen som er utarbeidet av Verdens helseorganisasjon (WHO) ble lansert den 10. juni. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) hyller det norske behandlingstilbudet.

– Jeg er særlig glad for at WHO anerkjenner den jobben som dere og Norge har lagt ned med å få på plass medisinfri behandling for pasienter innen psykisk helsevern. Medisinfri behandling gjør at mennesker med alvorlige psykiske lidelser kan leve et liv uten store bivirkninger av medisin. Det bidrar til økt mestring og muliggjør i større grad aktive liv og samfunnsdeltagelse, sier Høie til nettsidene til Vestre Viken.

Fikk besøk av spesialrapportør

BET er tidligere beskrevet i en rapport utarbeidet av FNs spesialrapportør for mennesker med nedsatt for funksjonsevne, Catalina Davandas Aguilar, som besøkte seksjonen i 2019.

Seksjonsleder Jørgen Strand er glad for omtalen, men uttaler at han ikke vet akkurat hvorfor tilbudet ble spesielt valgt ut til veilederen.

– Vi har ikke fått en isolert begrunnelse for hvorfor WHO valgte ut vår seksjon og behandling, utover at det samsvarer med hva WHO mener er viktig og riktig arbeid og hvordan vi jobber, sier Strand.

Døgn-tilbud

Behandlingen ved seksjonen ved Blakstad sykehus innebærer intensiv døgnbehandling for mennesker med omfattende psykiske helseutfordringer. Tilbudet er spesielt innrettet mot pasienter som ikke har hatt nytte av det ordinære tilbudet innen psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Walter Keim 14.06.2021 10.13.31

  Høgskolelektor

  Dr Michelle Funk of the WHO Department of Mental Health and Substance Use said: “This comprehensive new guidance provides a strong argument for a much faster transition from mental health services that use coercion and focus almost exclusively on the use of medication to manage symptoms of mental health conditions, to a more holistic approach that takes into account the specific circumstances and wishes of the individual and offers a variety of approaches for treatment and support” https://www.who.int/news/item/10-06-2021-new-who-guidance-seeks-to-put-an-end-to-human-rights-violations-in-mental-health-care

 • Walter Keim 14.06.2021 09.18.33

  Høgskolelektor

  FNs spesialrapportør på rett på helse Dr. Dainius Pūras tatt til orde for radikale forandringer i psykiatrien der overmedisinering unngås. God akutt systemreduksjon av antipsykotika er for bare 9 % (Leucht et al. 2017) og usikker, vedlikeholdseffekt er irrelevant for recovery og evidens av langtidseffekt mangler. Bivirkninger oppleves avr 94% av pasientene. Derfor slutter opp til 93% av pasientene. Med hjelp av tvangsmedisinering får 97,3% nevroleptika på et eller annet tidspunkt (Bergstrøm et al. 2018). "New WHO guidance seeks to put an end to human rights violations in mental health care" https://www.who.int/news/item/10-06-2021-new-who-guidance-seeks-to-put-an-end-to-human-rights-violations-in-mental-health-care kan derfor oppnå det spesialrapportør på rett på helse Dr. Dainius Pūras ønsket.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!