Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

OVERRASKET: Unge med smitte gikk under radaren fordi de ikke nødvendigvis blir alvorlig syke av korona, sier medisinsk fagsjef Harald G. Sunde (innfelt) ved Finnmarkssykehuset. Ved teststasjonen ved sykehuset tester sykepleier Kine Haugen de ansatte.

Foto: Torgrim H. Halvari (Sunde) /Finnmarkssykehuset

– Smitten i Hammerfest gikk under radaren

I Hammerfest kom den høye smitten litt som en overraskelse. Nå ber sykehuset resten av landet være oppmerksom på følger av vaksineringen.

Publisert: 2021-05-28 — 12.28
Denne artikkelen er over ett år gammel.

En fjerdedel av befolkningen i Hammerfest er nå i karantene. Årsaken til smitteutbruddet er at de mest sårbare gruppene har fått vaksine, og dermed gikk de unge under radaren.

Dette forteller medisinsk fagsjef ved Finnmarkssykehuset HF, Harald G. Sunde, til Dagens Medisin.

–  Når man har vaksinert den eldre og mer sårbare befolkningen; de som blir alvorlig syke av covid-19, så viser det seg at smittespredningen i samfunnet kan gå under radaren.

–  Dette er fordi vi ikke får indeks-personene som blir alvorlig syke slik at man kommer på sporet av et alvorlig utbrudd. Unge blir smittet og blir ikke alvorlig syke, dermed blir det plutselig mange involvert uten at man oppdager det. Så dette er et nytt bilde som kommer som følge av vaksinasjonen. Dette bør man være oppmerksom på nå i hele Norge: De generelle smitteverntiltakene må gjelde like mye som før, understreker han.

– Og det er klart at med så mange smittede så må man regne med at også noen av disse yngre smittede kommer til å bli alvorlig syke og trenge behandling på sykehus.

Fredag er det to koronapasienter innlagt på Finnmarkssykehuset Hammerfest. 25 prosent av befolkningen i Hammerfest er i karantene, og dette merkes på driften av sykehuset, viser Sunde til.

–  Vi har tatt ned aktivitet på ortopedi og kirurgi. Her rutes det pasienter til Kirkenes sykehus. Nå har man også fått smitte i Kirkenes, og da rutes pasienter til dels til UNN Tromsø. Vi har et godt samarbeid i regionen, men dette får konsekvenser for drift fordi vi er sårbare.

Sykehuset hadde et koronautbrudd i oktober 2020. Da stengte sykehuset delvis ned.

Finnmarkssykehuset og de to sykehusene i Hammerfest og Kirkenes er i gul beredskap, mens Klinikk Alta, Sámi klinihkka og Prehospitale tjenester holder grønt nivå. Det betyr at de følger med på situasjonen, og er beredt på å legge om fra vanlig drift, opplyser Finnmarkssykehuset i en pressemelding.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!