Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

VAKSINEOPPFØLGING: Overlege Gro Owren Nygaard ved Nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS) er en av forskerne som skal se på antistoffdannelse hos MS-pasienter som får koronavaksine.

Starter vaksinestudie for koronavirus på MS-pasienter

Norske forskere undersøker effekten av koronavaksine hos pasienter på høyeffektive MS-medisiner.

Publisert: 2021-03-30 — 09.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Overlege Gro Owren Nygaard ved Nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS), forteller at de mistenker at MS-pasienter har dårligere effekt av vaksiner generelt, om de står på høyeffektiv behandling for attakkvis MS (RRMS).

– Derfor skal vi nå undersøke antistoff mot Covid-19, før og etter vaksine, forklarer Nygaard.

Studien er et samarbeid mellom forskere ved Sørlandet Sykehus, Haukeland universitetssjukehus og Oslo universitetssykehus

Studerer influensavaksiner
– Vi startet faktisk en studie på effekten av influensavaksiner for MS-pasienter allerede i høst, for å få en indikasjon på problemstillingen før vi hadde vaksinene mot koronavirus tilgjengelig, forteller Nygaard.

Forskerne forventer at det vil komme analyser på effekten av influensavaksiner hos pasienter som står på høyeffektiv behandling allerede i løpet av våren.

Nå har forskningsmiljøet også begynt å sende ut informasjon til 600 pasienter om at de kan inkluderes i en del av studien hvor de undersøker effekten av koronavaksinen, ved å måle antistoffer.

Samarbeidspartnere i vaksinestudie på MS-pasienter

Disse forskningssentrene deltar i vaksinestudien for MS-pasienter på potente behandlinger:

Sykehuset Sørlandet: Åslaug Rudjord Lorentzen, Ingvild Leiknes, Stine Schikora-Rustad

Haukeland universitetssjukehus: Hilde Torgauten, Øivind Torkildsen, Kjell-Morten Myhr

Folkehelseinstituttet: Ingeborg Aaberge, Audun Aase

Immunologisk Institutt/Avddeling for immunologi og transfusjonsmedisin: John Torgils Vaage, Ludvig Munthe, Fridtjof Lund-Johansen

Influensasenteret i Bergen: Rebecca Cox

Oslo universitetssykehus: Marton König, Ingeborg Lie, Elisabeth Gulowsen Celius, Hanne F Harbo, Lars Skattebøl

– Analysen av antistoffprøvene skal gjøres ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved OUS og Influensasenteret i Bergen. Vi vil ta prøver før og etter vaksineringen som starter for mange av MS-pasientene i disse dager hos fastlegen til pasientene. Vi er derfor avhengig av at de blir med på studien hos oss, parallelt, sier Nygaard.

Viktig praktisk verdi
Nygaard peker på at studien kan ha stor praktisk verdi for vaksinering av MS-pasienter, og at studiedeltakerne vil få en indikasjon via HelseNorge.no på om de faktisk har forhøyede antistoffverdier mot SARS-CoV-2.

– Slik sett vil pasientene få en indikasjon på om vaksinen faktisk virker. Dette kan ha stor praktisk nytte for både leger og pasienter.

Nygaard opplyser at overlege Åslaug Rudjord Lorentzen ved Sørlandet Sykehus fikk forskningsprisen på 100.000 under Nevrodagene til prosjektet «Vaksinerespons ved potent MS-behandling». Prisen skal bidra til å gjennomføre forskningsprosjektet. 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!